An analysis of causality between cryptocurrencies and USD/Euro exchange rate
Kriptoparalar ve USD/EUR kurları arasındaki nedensellik ilişkisi analizi
  1. Tez No: 563811
  2. Yazar: BENGÜ BURAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDA SELİN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Granger Nedensellik Analizi, Vektör Otoregresyon Modeli (VAR), Para, Kriptopara, Eşler Arası, USD indeks, EUR indeks, Geleneksel Para, Bitcoin, Ethereum, The Granger Causality Analysis, Vector Autoregressive Model (VAR), Money, Cryptocurrency, Peer-to-Peer, USD Index, EUR Index, Traditional Money, The Augmented Dickey- Fuller
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finansal Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Medeniyetlerin gelişimi paranın bulunmasından takas sistemine nazaran daha çok etkilenmiştir. Bu sebeple, toplumlar arası etkileşim gelişmiş, bu da teknolojik gelişmelere sebep olmuştur. Teknolojinin günlük hayattaki kullanımı arttıkça, para daha da dijitalleşmeye başlamıştır. Paranın dijital olarak kullanılmaya başlanması kripto paraların ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. Bu buluş paranın anlamına yeni bir boyut getirmiştir. Kripto paraların son yıllardaki popülerliğinin artması ile geleneksel para birimleri ile kripto paralar arasında bir ilişki olup olmadığının akademik olarak araştırılması önem kazanmıştır. Bitcoin ve diğer kripto paraların geleceğin parası olarak adlandırılması sebebiyle, geleneksel para birimleri ile aralarındaki etkileşimin varlığı sorgulanmaktadır. Kripto paraların değerlerinin tamamen bağımsız olarak mı arttığı merak edilmektedir. Bu çalışmada ortaya çıkışından bu yana en çok kullanılan iki kriptopara olan Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) kullanılarak, geleneksel ve tüm dünyada en çok kabul gören iki döviz endeksi olan United States Dollar (USD) Index and European Currency (EUR) Index ile aralarında nedensellik olup olmadığının belirlenebilmesi için Granger Nedensellik Analizi kullanılabilecek en uygun yöntem olarak görülmüştür. Sonuç olarak, bu iki yeni nesil para birimi ile iki geleneksel para birimi arasındaki nedensellik araştırması Granger nedensellik analizi yapılarak tamamlanmıştır. Sonuçlar incelendiğinde, BTC/USD ile USD İndeksi veya ETH/USD ile USD İndeksi arasında Granger Nedensellik Analizi anlamında bir nedensellik lişkisine rastlanmamıştır. Ayrıca BTC/EUR ile EUR İndeksi veya ETH/EUR ile EUR İndeksi arasında da Granger Nedensellik Analizi anlamında bir nedensellik ilişkisinin olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Development of civilizations have been affected much more from invention of the money rather than barter system. Therefore, interactions between societies has developed which has caused the technological improvements. As the use of technology in daily life has increased, money started to be more digitized. After money was begun to be used as digital money, it provided a basis for the invention of cryptocurrencies. This invention of cryptocurrencies has brought a new extent to the meaning of money. An academic research about the relations between cryptocurrencies and traditional currencies becomes important as the popularity of cryptocurrencies has increased in recent years. As Bitcoin and other cryptocurrencies are started to be named as future of money, the existence of interaction between them and traditional currencies is questioned. It is wondered whether the values of cryptocurrencies is increased completely independently. The present study, the Granger Causality Analysis was found to be the most appropriate method to research the causality relations between the two most used cryptocurrencies since the emerge of cryptocurrencies which are Bitcoin (BTC) & Ethereum (ETH) and the two most accepted national indexes which are United States Dollar (USD) Index and Europ Currency (EUR) Index. In conclusion, the analysis of the Granger Causality between the two new generation currencies and the two traditional currencies is completed to research the Causality Analysis. After the results are examined, they showed that there are no causality between BTC/USD and USD Index or ETH/USD and USD Index. In addition to this there is also no causality between BTC/EUR and EUR Index or ETH/EUR and EUR Index.