Serbest muhasebeci mali müşavirlik mesleği etik algısının haksız rekabet davranışına etkisi: Trabzon SMMMO' na yönelik bir araştırma
The effect of independent accountant financial counseling profession ethical perception on unfair competition behavior: a research for Trabzon SMMMO
  1. Tez No: 563813
  2. Yazar: MERVE UYSAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILMAZ BAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Haksız Rekabet, Mesleki Etik Algısı, Muhasebe, Unfair Competition, Perception of Professional Ethics, Accounting
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Muhasebecilik mesleği, gerek ekonomik gerekse etik yaklaşım açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Her meslekte olduğu gibi değer yargılarında çelişkiye düşme, kurallara uymama ve kararlarda anlaşamama gibi mesleki problemler görülmektedir. Bu sürecin doğru ve etkin işlemesi ancak etik ilke ve kurallar bütününü benimseyerek aşılabilmektedir. Diğer taraftan globalleşen dünyada rekabet eden bazı muhasebe meslek mensupları meslekte istenmeyen davranışlara yönelerek haksız rekabeti ortaya çıkarmaktadır. Tez çalışması konu itibariyle; muhasebecilik mesleğinin içeriği, mesleki etik algısı ve haksız rekabet davranışını içermekte olup, ilgili mevzuatlarda haksız rekabete dair çalışmaları kapsamaktadır. Bu çalışma ile SMMM muhasebe meslek mensuplarının mesleki etik algısının haksız rekabet davranışına olan etkisi ortaya konması amaçlanmıştır. Çalışmada mesleki etik algısı ve haksız rekabet davranışı konusuna yönelik Trabzon ilinde bağımlı ve bağımsız faaliyet gösteren muhasebe meslek mensuplarına anket çalışması uygulanmıştır. Aralık 2018- Ocak 2019 tarihleri arasında 150 SMMM meslek mensuplarına yüz yüze anket yöntemi uygulanmıştır. Sonuçlar SPSS 23 Paket Programı kullanılarak analiz edilmiştir. Ankete verilen cevaplar doğrultusunda, mesleki etik algısının haksız rekabet duyarlılığı üzerinde pozitif yönlü etkisi olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The accountancy profession has an undeniable importance for the country's economic development. Financial transactions are not only economic in nature, but also represent a process that concerns stakeholders, society and the state. In the process of accounting, the interests of both stakeholders and the society should be taken into account in the handling of financial events. The correct functioning of this process can be achieved by the compliance of the practices with accounting with the generally accepted rules and principles. In addition, the accountancy profession has a universal and critical position. The length of the working hours and the weight of the workload can affect the formation of a number of undesirable situations in the profession and unfair competition arises. The thesis study includes the content of the accountancy profession, the current competition in the profession and the unfair competition and the sections related to unfair competition relevant legislations and the previous studies. The aim of this study is to present the current competition and unfair competition in the accounting profession with the reasons and dimensions. The study took into account the nature of the files subject to unfair competition in the accountancy profession and applied surveys to apply to the professionals working in the province of Trabzon. The results were analyzed using SPSS Package Program. In the light of the answers given to the questionnaire, it was concluded that unfair competition exists partially; For example, there have been cases such as demanding wages under the minimum wage tariff, renting a professional license and making a number of promises to get a job.