Abazaların Osmanlı Devleti'ne göçü ve iskânı (1860-1865)
Migration of Abkhazians to Ottoman state and settlement (1860-1865)
- Tez No: 563844
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER ATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kafkasya, Abaza, Göç, İskân, Caucasus, Abkhazian, Migration, Settlement
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada, Başbakanlık Osmanlı Arşivi ve araştırma eserlerde yer aldığı kadarıyla, XIX. Yüzyılda Kafkasya'dan, Osmanlı Devleti'ne göç eden Abaza halkının durumu ele alınmıştır. Söz konusu Abaza halkının, göç sırasında ve sonrasında yaşadıkları durumlar değerlendirilmiştir. 1860-1865 yılları aralığını seçmemizin nedeni ise 1859 yılında hem Şeyh Şamil'in Ruslara teslim olması hem de 1864 yılında ki son Rus-Çerkes savaşı sonucunda Osmanlı Devleti'ne yoğun kitlesel göçlerin olmasıdır. Osmanlı Devleti kendisine sığınan Kafkas halklarını Anadolu ve Balkanlara iskân ettirmiştir. Abaza halkları da Osmanlı Devleti İskân Politikası çerçevesinde Osmanlı coğrafyasında uygun yerlere iskân edilmişlerdir.
Özet (Çeviri)
İn this study, the situation of Abkhazian People who migrated from The Caucasus to the Ottomon State in the 19th century, as far as the Ottoman Archives and the reasearch works of the Prime Ministry were discussed. The situations of the Abkhaz people during and after the migration were evaluated. The reason why we chose the period between 1860 and 1865 was the fact that Sheikh Shamil surrendered to the Russians in 1859 and that were massive mass immigration to the Ottoman State as a result of the last Russian-Circassian war in 1864. The Ottoman State had settled the Caucasian peoples in Anatolia and the Balkans. The Abkhazian peoples have also been settled in suitable places in the Ottoman geography within the framework of the Ottoman State Settlement Policy.