Kedilerde arka ekstremite travmatik lezyonlarının dağılımı ve sağaltımı üzerine klinik çalışmalar
Clinical studies on the distribution and treatment of hind limb traumatic lesions in cats
  1. Tez No: 563873
  2. Yazar: HASAN MERTCAN TABAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Arka ekstremite, kedi, sağaltım, travma, Hind limb, cat, trauma, treatment
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Olguların arka ekstremitesinde klinik ve radyolojik muayeneleri sonrasında; 13 olguda kırık, 2 olguda caput femoris luksasyonu, 2 olguda art. tarsi luksasyonu, 3 olguda açık yara belirlenmiş olup, gerekli sağaltımları yapılarak postoperatif kontrolleri sürdürülmüştür. Arka ekstremitede oluşan travmatik lezyonları nedeniyle getirilen olguların detaylı anamnezleri alındı. İnspeksiyon bulgularına göre sistemik muayeneleri yapıldı. İlgili ekstremite sıcaklık, ağrı, deformite, şişkinlik, anormal hareket, krepitasyon ve diğer ekstremite ile asimetri bulguları yönünden muayene edildi. Konservatif sağaltım endikasyonu bulunan kırıklarda destekli bandaj ve kısıtlı alan uygulamaları yeterli olup, rutin bakım ve kontrolleri sürdürüldü. Açık redüksiyon ve fiksasyon gerektiren olgularda endike olan sağaltım yöntemleri ve postoperatif rutin kontrolleri sürdürülerek fonksiyonel iyileşmeleri sağlandı. Klinik olguların değerlendirildiği bu çalışmada, kedilerde karşılaşılan arka ekstremite travma lezyonlarının genel olarak tanımlanması, nedenleri, lokalizasyonu ve endike olan konservatif veya operatif sağaltım yöntemlerinin uygulanmasına ilişkin ayrıntılı bilgiler aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the present study, 20 cats of different breeds, age and sex with traumatic lesions in the hind limbs that were brought to the Department of Surgery, Faculty of Veterinary Medicine, Ankara University were evaluated. Following the clinical and radiological examinations in the hind limb of the cases; fractures in 13 cases, luxation of art. coxae in 2 cases luxation of art. tarsi in 2 cases, the open wound was identified in 3 cases, the necessary treatments were performed and the postoperative controls were maintained. Detailed anamnesis was collected from the cases brought due to traumatic lesions in the hind limbs. Systemic examinations were performed according to the results of the inspection. The ipsilateral extremity was examined regarding the pain, temperature, swelling, deformity, abnormal movement, crepitation and asymmetry of the limb. Support bandages and restriction of the area applications were sufficient in cases indicated with conservative treatment, and routine maintenance and controls proceeded. Functional recovery was achieved in cases required open reduction and fixation with the indicated treatment and maintenance of the routine postoperative controls. In the present study that evaluated clinical cases, detailed information about the description, causes and localization of the traumatic lesions in the hind limbs of cats, as well as the indicated operative or conservative treatment of the clinical cases were conveyed.