A bibliometric analysis of critical construction management studies
Eleştirimsel yapım yönetimi çalışmalarının bir bibliyometrik incelemesi
  1. Tez No: 563885
  2. Yazar: BERNA DERYA DENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR KALE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Eleştirimsel Yönetim Çalışmaları, Eleştirimsel Yapım Yönetimi Çalışmaları, Eleştirimsel Proje Yönetimi Çalışmaları, VOSviewer, Critical Management Studies, CMS, Critical Construction Management Studies, Critical Project Management Studies, CCMS, CPMS, VOSviewer
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Kopernik'in devrimi inanılanın aksine Dünya'nın değil Güneş'in evrenin merkezi olduğunu ileri sürmesi ile insanlığın evrendeki varoluşunu sorgulatan bir felsefi değişim olduğu söylenir. Farklı bir bakış açısının peşinden giderek sorgulamaktansa Dogmatik bir bilgiye inanmak basit bir kaçış yoludur. Eleştirimsel Yönetim Çalışmaları da tıpkı Kopernik'in devrimi gibi yönetim teorisi ve pratiği üzerinde iddialı bir hedefe sahiptir. Eleştirimsel Yönetim Çalışmaları eleştirisel düşünceden fazlasını ifade ederek mevcut sisteme bir dizi alternatif sunar. Yönetimin geleneksel iş gücü ve üretim faktörlerinin projelere yansıyan etkilerini, teori ve pratik arasında oluşan farklılıkları düzenlemeye odaklanır. Araştırmanın amacı ise Eleştirimsel Yönetim Çalışmalarının gelişimini ve bunun proje yönetimi ve inşaat yönetimi çalışmalarındaki yayılımını araştırmaktır. Araştırma yöntemi olarak, VOSviewer programı kullanılarak ortaya çıkan alıntı ağlarında, araştırmanın temelini oluşturan 283 merkez dokümandan en çok alıntılanan 11 makaleden oluşan bibliometrik analiz kullanılmıştır. Çalışmada, makalelerin atıf ilişkileri yazar, belge, ülke ve anahtar kelime açısından incelenmiştir. Araştırma sonuçları, (1) Eleştirimsel Yönetim Çalışmalarının gelişiminin hala embriyo aşamasında olduğu (2) proje yönetimi çalışmalarında ve inşaat yönetimi literatüründe Eleştirimsel Yönetim Çalışmalarının yayılmasının sınırlı olduğu ve (3) inşaat yönetimi çalışmalarında çoğulcu yaklaşım çağrıları literatürde ele alınmamıştır.
Özet (Çeviri)
Copernicus's revolution is a philosophical change that questions the existence of humanity in the universe, as opposed to the belief; he claims that the Sun is the center of the universe, not the Earth. Rather than questioning a different perspective, believing in a dogmatic knowledge is a simple way to escape. Critical Management Studies (CMS), like Copernicus's revolution, has an ambitious goal on management theory and practice. CMS offers a number of alternatives to the current system by expressing more than critical thinking. It focuses on the impacts of management on the traditional labor force and production factors and it focuses on organizing the differences between theory and practice. The aim of the research presented in this thesis is to explore the evolution of CMS and its diffusion in project management studies and construction management studies. Bibliometric analysis is chosen as the research method, in the citation networks that emerged using the VOSviewer program, 11 most cited articles from the 283 center documents underlie the basis of the study. In the study, the citation relations of the articles are examined in terms of author, document, country, and keyword. The results of the research indicate that (1) CMS is still in the process of embryotic stage of its development, (2) the diffusion of CMS in project management studies and construction management literature have been limited and (3) the calls for pluralistic approach in construction management studies have not been addressed in literature.