Semiotic approach in industrial design practice: Appropriation of semiotics by turkish industrial designers
Endüstriyel tasarım pratiğinde gösterge bilimsel yaklaşım: Gösterge bilimin türk endüstriyel tasarımcılar tarafından kullanımı
  1. Tez No: 563887
  2. Yazar: DİLARA KARTALKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYÇA TUNÇ COX
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: Göstergebilim, Endüstriyel Tasarım, Ürün Tasarımı, Eğitim, Endüstriyel Tasarım mesleği, Semiotics/Semiology, Industrial Design, Product Design, Education, Industrial Design Proffesion
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Endüstriyel tasarım günümüzde iyi bilinen ve önemli bir disiplin haline gelmiştir. Endüstriyel tasarım, mühendislik, sosyal bilimler, ekonomi ve temel bilimler içeren, gerçek bir disiplinler arası alandır. Gün geçtikçe tasarım disiplinini etkileyen dinamikler kullanıcı ve ürün odaklı olmaya başlamıştır. Teknoloji ve market geliştikçe tasarlanan ürün ile kullanıcıyı etkilemek zorlaşmaya başlamıştır. Tasarlanan ürün ile kullanıcıya doğru sinyaller vermek ve ilk görüşte etkileyerek ürün üzerine dikkat çekmesi gerekmedir. Kullanıcı ve tasarımcıyı aynı noktada buluşturmak zor ama önemli bir adımdır. Bu amaçla, bu adımın gösterge bilim ile sağlanabilir düşüncesini kanıtlamak için, bu tezde ürün tasarımına gösterge bilimsel bir bakış açısı sağlanmaya çalışılmış ve İzmir'deki profesyonel endüstriyel tasarımcıların semiyotik bilgisi üzerine bir çalışma yapılmıştır. Bu çalışma, göstergebilimin endüstriyel tasarım mesleğine entegre edilip edilmediğini ve hangi ölçüde olduğunu araştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Industrial design has become a well-known and important discipline today. Industrial design is a truly interdisciplinary field, encompassing engineering, social sciences, economics and basic sciences. Overtime, the dynamics that affect the design discipline have become more oriented towards user and product. As the technology and the market develop, it has become ever increasingly difficult to impress the user with the designed product. It is necessary to give correct signals to the user with the designed product in order to attract their attention. It is a difficult but important step to bring the user and designer together at the same point. Accordingly this study thrives to explore whether semiotics have been integrated into the industrial design profession and to what extent. To this end, a survey with professional industrial designers in Izmir has been conducted to understand their use of semiotics in their practice.