Muğla il pazarında satılan meyvelerden elde edilen meyve suyu içindeki bazı eser elementlerin atomik absorpsiyonspektroskopisi (AAS) ile analizi
Muğla provided from fruit markets atomic absorption spectroscopy (AAS) with some trace elements in fruit juice analysis
  1. Tez No: 563993
  2. Yazar: MERYEM VAROL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET DEMİRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Eser Elementler, Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi (AAS), Trace Elements, By Atomic Absorption Spectroscopy (AAS), Human Health
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Eser elementlerin analizi, insan sağlığı üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerinden dolayı önemlidir. Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için mineral ve eser elementlerden bir miktar alınmalıdır. Ancak, bazı eser elementler insan için toksik olabilir. Bundan dolayı, birçok gıdada eser elementlerin analizlerinin yapılması insan sağlığı için gereklidir. Bu çalışmada, Muğla bölgesinde yetişen nar, portakal ve elma sularında iz elementlerin (Fe, Cu, Zn, Se) analizi, atomik absorpsiyon spektroskopisi (AAS) ile yapılmıştır. Meyve sularında Demir(Fe), Bakır(Cu), Çinko(Zn) ve Selenyum (Se) elementlerinin değerleri AAS cihazında ölçülmüştür. Ortalama Fe 190,90 (µg/kg), ortalama Zn 103,77 (µg/kg) ve ortalama Se 294,36 (µg/kg) ile Nar suyunda; ortalama Cu miktarı 143,33 (µg/kg) portakal suyunda ölçülmüştür. Ölçüm sonuçları Türk Gıda Kodeksi açısından uygundur. En yüksek Fe içeriği gözlenen Nar suyu örnekleri in vitro sindirimine tabi tutulmuş, %25 kadar emilim gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The analyse of trace elements is important because of the positive and/or negative effects on human health. To have a healthy body, it must be taken some mineral and trace elments. However, some trace elements can be toxic for people. Therefore, it is necessary to analyse the trace elements in many foods for human health. In this study, trace elements analyze (Fe, Cu, Zn, Se) of pomegranate, orange and apple juices, grown in Muğla region were done by atomic absorption spectroscopy (AAS). Volues of Iron(Fe), Copper(Cu), Zinc(Zn), Selenium(Se) in these fruit juices have been measured in AAS tool. The average volues of Fe 190,90 (µg/kg) and Zn 103,77 (µg/kg) and Se 294,36 (µg/kg) in pomegranate juices were determineted. Also the average volues of Cu 143,33 (µg/kg) orange juices were measural in this study. These results are suitable in terms of Turkish Food Codex. Pomegranate juice samples were subjected to in vitro digestion for just only Fe and were found to absorb up to 25% of total volues.