Tekstil sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları
  1. Tez No: 564142
  2. Yazar: SAVAŞ KARAOĞLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ULVİ AVCIATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı, İş Güvenliği, Tekstil Sektörü
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Tekstil sektöründe talebin artmasıyla birlikte pazar oldukça büyümüştür. Pazarın büyümesi sonucu rekabet artmıştır. Birçok işletme artan rekabet ile baş edebilmek için teknolojisi yenilemiştir. Bu yeni teknoloji ile birlikte daha yüksek devirlerde çalışan makinelere geçilmiştir. Yüksek devirli makineler iş sağlığı ve güvenliği bakımından oldukça yüksek risk seviyeleri barındırmaktadır. El kol sıkışması ya da iş kıyafetinin dönen aksamlar arasına sıkışması gibi birçok tehlikeli durum mevcuttur. Bununla birlikte artan rekabet ile baş edebilmek için işçiler daha uzun sürelerde ve daha az konforla çalışmaya başlamışlardır. Bu durum hem iş kazalarına hem de meslek hastalıklarına davetiye çıkarmıştır. Ülkemiz ekonomisi ve çalışan istihdamında tekstil sektörünün önemli bir rolü vardır. Bir tekstil ürününün son tüketiciye gelene kadar gördüğü bütün aşamalar tekstil sektörünün koludur. Bu aşamaların her birinde farklı tehlike ve riskler vardır. Ağır kaldırma, yüksek gürültü maruziyeti, tozlu ve kimyasal içerikli ortamlarda çalışma, bu sektörde karşımıza çıkan olumsuz iş koşullarıdır. Bu tez çalışmasında tekstil sektörünün bütün aşamalarını ve her aşamada karşılaşabileceğimiz tehlikeleri ve bunları bertaraf etme yöntemlerini ele aldık. Sonuç olarak ise 6331 sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği kanununun üzerinde yapılan bazı değişiklik ve ertelemelerin iş kazası ve meslek hastalıklarına olan etkilerinden bahsettik.
Özet (Çeviri)
With the increasing demand in the textile sector, the market has grown considerably. Competition has increased as a result of the growth of the market. Many businesses have renewed the technology to cope with increasing competition. Together with this new technology, machines have been switched to higher speeds. High-speed machines have very high risk levels in terms of occupational health and safety. There are many dangerous situations, such as a hand-tightness or a squeezing of the work clothing between rotating components. However, in order to cope with increasing competition, workers have begun to work longer and with less comfort. This situation has invited both occupational accidents and occupational diseases. The textile sector plays an important role in our country's economy and employee employment. All stages of a textile product until the end consumer is the arm of the textile sector. Each of these stages has different hazards and risks. Heavy lifting, high noise exposure, working in dusty and chemical environments are the adverse business conditions we face in this sector. In this thesis, we discussed all stages of the textile industry and the dangers we may face at every stage and the methods to eliminate them. As a result, we talked about the effects of some amendments and delays on Occupational Health and Safety Law No. 6331 on occupational accidents and occupational diseases.