Taguchi yöntemi kullanılarak aladağ (Adana) kromlarının zenginleştirilmesi
Enrichment of aladağ (Adana) chromite using taguchi methods
  1. Tez No: 564155
  2. Yazar: TUĞBA TABAZIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA DENİZ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Krom, Zenginleştirme, Taguchi yöntemi, Flotasyon
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Krom yaşantımızın birçok alanında yaygın kullanımı olan ve ülkemizde büyük rezerve sahip olan bir mineraldir. Krom serbestleşme tane iriliğine bağlı olarak farklı zenginleştirme yöntemleri ile zenginleştirilebilir. En yaygın zenginleştirme yöntemi, gravite zenginleştirme yöntemlerinden sarsıntılı masa ile olup, bunu takiben manyetik ayırıcı ve flotasyon yöntemleri gelmektedir. Başlangıç itibarıyla en iyi yöntemin seçimi için kırma, öğütme ve elek analizleri yapılarak; mineralin serbestleşme tane iriliği tespit edilmiştir. Buna bağlı olarak, zenginleştirme yöntemi seçilmiş ve seçilen yönteme bağlı olarak parametre tespiti yapılmıştır. Sarsıntılı masa için; eğim, genlik, hız ve tane iriliği incelenmiştir. Bu deneyler, istatiksel bir yöntem olan taguchi metodu kullanılarak yapılmıştır. Deneyler sonucunda elde edilen bu değerlerin varyans analizleri (ANOVA) yapılmış ve tablolar oluşturulmuştur. Yapılan analizler ile optimum parametreler belirlenmiştir. Sallantılı masa artıkları öğütme işlemine tabi tutulmuştur ve farklı pHlarda flotasyon deneyleri yapılmıştır. İlk önce bazik ortamda magnezyum flotasyonu sonra asidik ortamda krom flotasyonu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Chromium is the mineral one of which has the largest reserve in Turkey. By applying different beneficiation techniques, chromiumcan be enriched depend on its liberated grain sizes. There several types of beneficiation methods, and the most common beneficiation procedure is the shaking table method from gravity enrichment class. Besides ,magnetic separator is applied to serve for enrichment facilities as well as flotation. Firstly, in prior to determining best kind of method, liberated grain size was settled by performing crushing, grinding and sieve analysis operations. Next best method was selected, and related parameters were detected. For the shaking table method, slope, amplitude of shaking table, velocity and grain size, whereas for flotation, ph, type of collector, grain size and foaming agent were investigated as a parameter. These experiments will be carried out by using taguchi method. Variance analyses(ANOVA) of the variables obtained by using the experiments were performed and tables were prepared. Optimum parameters were determined using the analysis. Shaking table tailings were ground and flotation experiments were carried out with different ph. In these experiments; at first MgO was enrichment with flotation in basic medium after chrom was enrichment with flotation in acidic medium. Keywords : Cromite , Enrichment, Taguchi method, Flotation