İlkokullarda ölçme değerlendirme amaçlı yapılan deneme sınavlarının öğretmen, öğrenci ve veli görüşlerine göre değerlendirilmesi
The assessment and evaluati̇on based trai̇l exams i̇n the pri̇mary schools are to be i̇nvesti̇gated i̇n accordance wi̇th the contri̇buti̇on of teachers, students and parents
- Tez No: 564159
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SABAHATTİN ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Deneme sınavı, sınıf eğitimi, öğretmen görüşleri, veli, görüşleri, öğrenci görüşleri, Trial exam, classroom teaching, teacher's contribution, parent's contribution, student's contribution
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Eğitim hayatında sınavlar olmazsa olmazdır. Öğretilen bilgilerin öğrenilip öğrenilmediği ya da ne oranda öğrenildiğini tespit etmek için sınavlar yapılmaktadır. Ayrıca her üst kademeye geçişte öğrenciler, sınavlara tabii tutularak aldığı puana göre uygun yerlere yerleştirilmektedir. Eğitim hayatının gün geçtikçe daha çok önemli hale gelmesi, velilerin eğitim hayatına daha fazla dâhil olması ile rekabet ortamı da artmaya başlamış hatta bu durum ilkokula dahi yansımış, büyük sınavlara ilkokul çağında hazırlık yapmayı gerekli kılmaya başlamıştır. Bunun için de deneme sınavı uygulamaları ilkokul çağında sıkça kullanılmaya başlanmıştır. Yapılan araştırmada ilkokullarda ölçme değerlendirme amaçlı yapılan deneme sınavlarının öğretmen, öğrenci ve veli görüşüne göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma nitel araştırma yöntem ve tekniklerine göre gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya özel ve devlet okullarında görev yapan öğretmenler, öğrenciler ve veliler katılmıştır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilmiştir. Ulaşılan veriler ise betimsel analiz yöntemiyle yorumlanmıştır. Araştırmanın bulgularından yola çıkarak ulaşılan sonuçlara göre öğrenciler, deneme sınavı nedeniyle korku ve heyecan hissettiklerini, deneme sınavlarını faydalı bir etkinlik olarak gördüklerini, kötü bir sonuçla karşılaşıldığı zaman üzüldüklerini yine de bunu hatalarını düzeltmede bir fırsat olarak gördüklerini, deneme sınavlarına ise en çok test çözerek hazırlandıklarını ifade etmektedirler. Aynı zamanda deneme sınavında iyi bir sonuçla karşılaştıkları zaman öğretmenlerin de ebeveynlerinin de sevindiklerini ancak kötü bir sonuçla karşılaştıkları zaman ise öğretmenlerin kızdıklarını, ebeveynlerinin ise yüreklendirdiklerini ifade etmektedirler. Bunların yanında öğretmenler, deneme sınavlarının akademik olarak olumlu, psikolojik olarak olumsuz etkilerinin olduğu görüşüne sahiptirler. Öğretmenler deneme sınavlarının, eksikleri ortaya çıkarmada etkili olduğunu, bu sayede öğrencilerine yardımcı olabildiklerini belirtmişlerdir. Öte yandan deneme sınavları nedeniyle öğretmen-öğrenci ilişkisi kimi öğretmene göre zedelenirken kimi öğretmene göre ise bu, öğretmen- öğrenci- veli tutumuna göre değişiklik göstermektedir. Öğretmenlere göre öğretmen ile veli arasındaki ilişki ise velinin tutumuna göre değişiklik göstermektedir. Bunların yanında veliler deneme sınavlarından iyi bir sonuç çıktığında çok sevindiklerini, kötü bir sonuç çıktığında ise çocuklarına kızmadıklarını, onları yüreklendirdiklerini ifade etmektedirler. Veliler, deneme sınavları nedeniyle dersle ilgili olan etkinliklerde çocuklarının deneme sınavlarına ağırlık verdiğini, sosyal etkinliklerde ise iyi yapılmış bir program ile sosyal etkinliklerden rahatlıkla faydalanabildiklerini belirtmektedirler. Veliler, deneme sınavı nedeniyle öğretmen ile herhangi bir sorun yaşamadıklarını söylerken diğer velilerle olan ilişkilerinde de genellikle sorun yaşamadıklarını ancak bazı hırslı velilerle sorun yaşanabileceğini belirtmektedirler.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Exams are essential in education life. They are conducted to determine whether the taught lesson has been learned or learned at which level. In addition, at each graduation to upper grades, students are placed into appropriate classes according to the scores obtained by taking the exams. As the education life becomes more important and the parents are more involved in the education, the competitive environment has begun to increase and furthermore, this situation has been spread to primary school and required the preparation for important exams during the primary education. For this reason, trial exam applications are frequently utilized in primary school age. In this study, the assessment and evaluation based trail exams in the primary schools are aimed to be investigated in accordance with the contribution of teachers, students and parents. This work is carried out based on the qualitative research methods and techniques. The participants in this study are teachers from public and private schools, students and parents. The data are obtained by semi-structured interview form and interpreted by using descriptive analysis method. According to the results obtained from the findings of this study, students state that they feel fear and excitement due to the trial exam while describing them as a useful activity and they get sad for a bad result and still consider them as an opportunity to correct their mistakes whereas they prepare for an exam by solving tests on a large scale. At the same time, they also state that both their teachers and parents become happy when they get good scores however, in case of a bad score, their parents encourage them while their teachers are angry at them. In addition to this, teachers have an opinion that trial exams have positive effects in the academic aspect whereas negative effects in the psychological aspect. Teachers suggest that trial tests are effective to find the deficiencies and therefore, they are able to help their students. On the other hand, according to some teachers, teacher-student relationship is damaged due to trial exams whereas this relationship is dependent on the teacher-student-parent attitude for the rest of them. According to the teachers, the relationship between the teacher and parent varies by the attitude of the parent. In addition, parents state that they are very happy when a good score is obtained from the trial exam whereas, in case of a bad score, they are not angry with their children and they just encourage them. Parents state that their children focus on trial exams in the activities related to the courses however, they benefit from the social activities due to a well-organized program in the social activities. Parents state that they do not have any problems with the teacher and the other parents due to the trial exam however, they may have problems with some ambitious parents.