Kadın sorunlarının çözümünde Kadın Danışma Merkezleri: Adıyaman örneği
Women's Counseling Centers in solving women's problems of the name: the case of Adıyaman
- Tez No: 564188
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE AZMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Social Services, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, Kadın Danışma Merkezi, Kadına Yönelik Şiddet, Feminist Sosyal Hizmet Uygulaması, Kadın sorunları, Gender inequality, Women's Counseling Center, Violence Against Women, Feminist Social Work Practice, Women's problems
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada, modern toplumun önemli bir sorunu olan toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklanan kadın sorunlarının çözümüne yönelik belediyelerin bir kuruluşu olan Kadın Danışma Merkezlerinin etkililiği, Adıyaman ili özelinde feminist sosyal hizmet yaklaşımı çerçevesinde incelenmiştir. Bu bağlamda çalışmada toplumsal cinsiyet eşitsizliği, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklanan kadınların aile içi şiddet, sosyal, kültürel ve ekonomik sorunları ile Kadın Danışma Merkezi'nin bu sorunların çözümündeki yeri ve önemi ele alınmıştır. Belediye toplumsal bağlamda bilinç yaratma sorumluluğu olan bir örgütlenmedir. Belediyeler örgütlenen yerel halkın oylarıyla seçilen yöneticilerin görev yaptığı, tüzel kişiliği olan örgütlerdir. Dolayısıyla belediyeler yerel halka en yakın kuruluşlardır. Yerel halkın ihtiyaçlarını, beklentilerini karşılayacak, sorunlarına yanıt verebilecek, idari birimlerdir. Dolayısıyla belediyelerin kadın sorunlarının çözümüne yönelik büyük bir sorumluluk düşmektedir. Son yıllarda kadına yönelik şiddetle mücadelede ve kadınların diğer sorunlarına çözüm sunmada aktif rol almak için hemen hemen tüm belediyeler Kadın Danışma Merkezlerini kurdular. Bu araştırmada Adıyaman Belediyesi tarafından 2015 yılında kurulan Kadın Danışma Merkezinin 2018 yılına kadar kadınlara yönelik yaptıkları sosyal, kültürel ve ekonomik destek etkinlikleri, başta şiddet olmak üzere kadın sorunlarına yönelik girişimleri incelenmiştir. Bu bağlamda Kadın Danışma Merkezinin kadına yönelik şiddetle mücadelesinde ve diğer problemlerin çözümünde kullandığı ilke ve yöntemler, yönlendirme ve işbirliği yapabileceği kuruluşlar, çalışanların eğitimi, yürütülen çalışmalar, Kadın Danışma Merkezi'nin fiziki koşulları ve teknik donanımı gibi konular değerlendirilmiştir. Çalışma da Kadın Danışma Merkezine başvuran danışan kadınlarla ve merkez çalışanlarıyla yapılacak olan yapılandırılmamış, sistematik olmayan açık uçlu sorulardan oluşan mülakat formları ışığında gerçekleştirilmiştir. KDM; kadınların güçlendirilmesi, hayata ve olaylara eleştirel bakabilmesi ile toplumsal cinsiyet eşitsizliği konusunda farkındalıklarının arttırılması için önemli bir araç olmaktadır. Bu bağlamda kadınların aile içi şiddet sorunlarının yanında sosyal, kültürel, sağlık, eğitim ve ekonomik problemlerinin çözümüne de yardımcı olmaktadır. KDM, özellikle eğitim faaliyetleri kapsamında yapılan bilinç artırma çalışmaları sayesinde kadınların güçlenmesi ve özgüvenlerinin artmasında etkili olmuştur. Ayrıca kadın danışanlar, bu çalışmalar sayesinde ataerkil ideolojiden kaynaklanan eşitsizliklere ve toplumsal cinsiyet rollerine daha eleştirel bakmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
In this study, the effectiveness of Women's Counseling Centers, which is an organization of municipalities for solving women's problems arising from gender inequality that is an important problem of modern society, is examined in Adıyaman province within the framework of feminist social service approach. In this context, gender inequality, domestic violence against women arising from gender inequality, and other social, cultural and economic problems of women, and the place and importance of Women's Counseling Center in solving these problems are discussed. Municipalities are organizations that are responsible for creating awareness in the social context. Municipalities are also organizations with legal personality, in which managers are elected by the votes of the local people. Therefore, municipalities are the closest institutions to the local population. They are the administrative units that can meet the needs and expectations of the local people and respond to their problems. Therefore, municipalities have a great responsibility for solving women's problems. In recent years, almost all municipalities have established Women's Counseling Centers to take an active role in combating violence against women and in providing solutions to other problems of women. In this study, social, cultural and economic support activities of the Women's Consueling Center established by Adıyaman Municipality in 2015 to the women and its initiatives on women's problems -particularly violence against women- were examined. In this context, the principles and methods used by the Women's Counseling Center in the fight against violence against women and other problems, the institutions that they can guide and cooperate with, the training of the employees, the work carried out, the physical conditions and technical equipment of the Women's Counseling Center were evaluated. The study was conducted with women who applied to the Women's Counseling Center and staff who are working in the Centre, in the light of interview forms consisting of unstructured, non-systematic open-ended questions. The Women's Counseling Center is an important tool for women's empowerment, gaining them critical view of life and events and raising their awareness of gender inequality. In this context, in addition to domestic violence, it also helps to solve women's social, cultural, health, education and economic problems. The Women's Counseling Center has been instrumental in empowering women and increasing their self-confidence through awareness raising activities, particularly in the context of training activities. Moreover, through these studies, women who have made use of the services of the Center, approach more critical to inequalities and gender roles arising from patriarchal ideology.