A literature review on discrimination at work:Mobbing, glass ceiling, sexual harassment
İşyerinde ayrımcılık üzerine literatür taraması: Mobbing, cam tavan, cinsel taciz
  1. Tez No: 766096
  2. Yazar: YEŞİM ELBİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET FAZIL ÖZSOYLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: ayrımcılık, cam tavan, mobbing, cinsel taciz, discrimination, glass ceiling, mobbing, sexual harassment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET İŞYERİNDE AYRIMCILIK ÜZERİNE LİTERATÜR TARAMASI: MOBBİNG, CAM TAVAN, CİNSEL TACİZ Yeşim ELBİR Yönetim Bilişim Sistemleri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ahmet Fazıl ÖZSOYLU Eylül 2022, 138 sayfa Çalışma hayatının evrensel sorunlarından biri olan ayrımcılık kavramı üzerine çok fazla çalışmalar ve araştırmalar yapılmaktadır. Bu konu iş hayatında son derece önemli ve araştırılmaya değer bir konudur. Bu çalışmada ayrımcılığın en önemli alt başlıklarından olan cinsiyet ayrımcılığı konusu incelenmiştir. Bu konunun neden önemli olduğunu açıklamak için yayınlanan cinsiyet ayrımcılığı raporlarını incelemek yeterlidir. Dünya Ekonomi Forumu tarafından 2022'de yayınlanan Küresel Cinsiyet Uçurum Raporuna göre Türkiye toplam 146 ülkenin arasında 124. ülke olarak son sıralarda yer almaktadır. Bu verilere göre Türkiye toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çok başarılı değildir. Bireylerin toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin eşitlik yaklaşımları gelişmişliğin göstergesidir. O halde bu konuda çözümler aranmalıdır. Çözüm için sorunun tespiti çok önemlidir. Ayrımcılığın nasıl ve neden oluştuğunu belirlemeli ve daha sonra sorunun çözümüne odaklanmalıyız. Bu çalışmanın amacı, cinsiyet ayrımcılığı kavramını tanımlamak, iş yaşamında ortaya çıkan istenmeyen davranışları cinsiyet ayrımcılığı temelinde ele almaktır. Ayrıca araştırmada cinsiyet ayrımcılığı, mobbing, cam tavan ve cinsel taciz konularında en çok alıntı ve atıf yapılan çalışmalar seçilmiştir. Çalışma yürütülürken yabancı, yerli, Ortadoğu, Asya ve Afrika ülkeleri ile ilgili sağlık, eğitim, turizm ve hizmet sektörlerinde gerçekleştirilen çalışmalara öncelik verilerek bir literatür taraması yapılmıştır. Bu çalışmanın ilk bölümünde ayrımcılık konusunu daha anlaşılır ve açıklayıcı hale getirmek için cinsiyet ve toplumsal cinsiyet, cinsiyet eşitliği, eşitsizlik ve ayrımcılık kavramları incelenmiştir. İkinci bölümde toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin kuramsal yaklaşımlara ve toplumsal cinsiyet ayrımcılığına ilişkin kuramsal yaklaşımlara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, cinsiyet ayrımcılığı başlığı altında iş hayatında istenmeyen davranışlar arasında yer alan mobbing, cam tavan ve cinsel taciz kavramları kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. Dördüncü bölümde, istenmeyen davranışlarla ilgili geniş bir literatür taraması yapılmıştır. Literatür taraması, kavramların ilk ortaya çıkışından bugüne kadar yapılan çalışmalar incelenerek belirli sektörlerdeki çalışmalar dikkate alınarak yapılmıştır. Son bölümde ise geniş literatür taramasından elde edilen bilgiler ışığında konuyla ilgili genel bir değerlendirme yapılmıştır. Bu çalışmanın sonucuna göre birçok farklı ülkede, farklı sektörlerde ve çeşitli kademelerde ayrımcılık ve cinsiyet eşitsizliği varlığı açıkça ortaya konulmuştur.Ayrımcılık kavramı iş dünyası için oldukça yaygın ve tanıdık bir konudur. İş dünyasında kadın çalışanların erkek çalışanlara göre daha fazla ayrımcılığa maruz kaldığı gözlenmiştir. Bu konunun ne kadar önemli olduğu fark edilmeli ve çözüm için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A LITERATURE REVIEW ON DISCRIMINATION AT WORK: MOBBING, GLASS CEILING, SEXUAL HARASSMENT Yeşim ELBİR Department of Management Information Systems Supervisor: Prof. Dr. Ahmet Fazıl ÖZSOYLU September 2022, 138 pages As a universal issue, discrimination has been discussed, researched, and tried to be prevented for a long duration of time. There is a lot of work and research on the concept of discrimination. This issue is extremely important and worth researching in business life. In this study, gender discrimination, which is one of the most important sub-headings of discrimination, has been examined. It is sufficient to examine the published reports of gender discrimination to explain why this issue is important. According to the Global Gender Gap Report published by the World Economic Forum in 2022, Turkey ranks 124th among a total of 146 countries. According to these data, Turkey is not very successful in gender equality. Equality approaches to individuals' gender roles are indicators of development. Therefore, solutions should be sought in this regard. Identifying the problem is very important for the solution. Identify how and why discrimination occurs and then focus on solving the problem. The aim of this study is to define the concept of gender discrimination and to deal with undesirable behaviors in business life on the basis of gender discrimination. In addition, the most cited studies on gender discrimination, mobbing, glass ceiling, and sexual harassment were selected in the study. While conducting the study, a literature review was conducted by giving priority to the studies carried out in the health, education, tourism, and service sectors related to foreign, domestic, Middle Eastern, Asian, and African countries. In the first part of this study, the concepts of sex and gender, gender equality, inequality, and discrimination were examined to make the subject of discrimination more understandable and explanatory. In the second part, theoretical approaches related to gender roles and theoretical approaches related to gender discrimination are included. In the third part, under the title of gender discrimination, the concepts of mobbing, glass ceiling, bullying, and sexual harassment, which are among the undesirable behaviors in business life, are discussed comprehensively. In the fourth part, a broad literature review of undesirable behavior was made. The literature review was carried out by examining the studies conducted from the first emergence of the concepts to date, taking into account the studies in specific industries. In the last part, a general evaluation was made on the subject, guided by the information obtained from the broad literature review. According to the results of this study, the existence of discrimination and gender inequality in many different countries, in different sectors, and at various levels has been clearly demonstrated. The concept of discrimination is a very common and familiar topic for the business world. It has been clearly demonstrated that female employees are exposed to more discrimination than male employees. The importance of this issue should be realized and necessary studies should be carried out for its solutions.