Yönetimin kullandığı güç kaynaklarının sağlık çalışanının duygusal emek davranışları ve tükenmişlik düzeyleri üzerinde etkisi: Pamukkale Üniversitesi çalışması
The effects of power resources used by management on emotional labor behavior and burnout levels of health workers: Pamukkale University study
- Tez No: 564222
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM HARUN MEYDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Yönetim, Örgütsel Güç Kaynakları, Duygusal Emek, Tükenmişlik Düzeyi, Leadership, Management, Organizational Power, Emotional Labor, Burnout Levels
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Yönetimin kullandığı ve kendisine bir hak olarak verilen güç kaynaklarını kullanmasının çalışanlar üzerinde etkisi, çalışanların işi sunarken gelen hastalara daha iyi hizmet ve davranış sergileyebilmesi açısından çok önemlidir. Bu bağlamda sağlık çalışanlarının gerçekten hissettikleri duyguları yansıtmamalarının yanında göstermek durumunda oldukları duyguları gerçekten hissetmek için çaba harcamaları duygusal tükenmeyi ve duyarsızlaşmayı azaltarak, çalışanların başarı duygularının artmasına olanak sağlayacağı aşikârdır. Bu çalışmada amaç; yönetimin kullandığı güç kaynaklarının hekim dışı sağlık personelinin duygusal emek davranışları ve tükenmişlik düzeyleri üzerindeki etkilerini incelemektir. Duygusal emek ve tükenmişlik, etkileşim içerisinde olan kavramlardır. Örgütsel güç kaynaklarının kullanımının çalışan duyguları üzerinde etkili olduğu gözlenmektedir. Çalışmada veri toplama aracı olarak anket yöntemi uygulanmıştır. Araştırmanın örneklemini 2019 yılı Pamukkale Üniversitesinde çalışan hekim dışı 400 sağlık personeli oluşturmaktadır. Yapılan çalışmanın sonucunda örgütsel güç kaynaklarının sağlık çalışanlarının duygusal emek davranışları ve tükenmişlik düzeyleri üzerinde etkili olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The effect of the power resources used by management and given to itself as a right on employees, also The impact of the employees while presenting the job on providing a better service and behavior to the patients who come to receive the service is very important. In this context, health workers will not only reflect the feelings they really feel, but also will try to feel the emotions they have to show, by reducing emotional exhaustion and depersonalization, thus allowing employees to increase their sense of accomplishment. The aim of this study is to investigate the effects of power resources used by management on the emotional labor behaviors and burnout levels of non-physician medical staff.the concepts in the interaction of the emotional labor and burnout and the use of the organizational power resorurses is observed to have an impact on employees' emotions. In this study, a survey method was used as a data collection tool. The examples of the study consist of 400 non-physician health personnel working at Pamukkale University in 2019. As a result of the study, it is seen that organizational power resources have an effect on emotional labor behaviors and burnout levels of health workers.