Kur'an tilâvetinde nitelik problemi ve ideal Kur'an eğitimine dair tespit ve öneriler
The quality issue in recitation of the Qur'an and evaluation and suggestions about ideal Qur'an education
- Tez No: 564229
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ÇİFTCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Tilâvet, Nitelik, Kur'ân Eğitimi, İdeal, Qur'an, recitation, quality, Qur'an education, Ideal
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kur'ân-ı Kerîm Okuma ve Kırâat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmada,“Kur'ân-ı Kerim tilâvetindeki nitelik problemini gidermek adına, lâfız ve mânâ temelli bir okuyuş ve bu okuyuşu gerçekleştirmek için uygulanması gereken ideal eğitim modeli nasıl olmalıdır?”sorusunun cevabı aranmıştır. Bunun için ilk bölümde işin teknik yönü ele alınmış, lâfız ve mânâ bakımından Kur'ân'ı nitelikli okumanın usûl ve kaidelerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde, nitelikli Kur'ân tilâvetinin mânevî yönden gerekli olan esaslarından bahsedilmiştir. Tilâvetin nitelik ve tesir gücünün artması için, ta'zim ve hürmet bağlamındaki bazı tutum ve davranışlarla desteklenmesi gerektiğine vurgu yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise, nitelikli bir tilâvetin ancak ideal bir eğitimle mümkün olabileceği ortaya konulmuştur. Bu bağlamda, ideal Kur'ân eğitimine dair bazı tespit ve önerilerde bulunulmuş; eğitimin ana unsurları olan öğretmen, öğrenci ve öğretim metotları kısaca ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, in order to resolve the quality problem in recitation the Qur'an, an utterance and meaning based recitation method is proposed and the ideal education method to achieve this objective is sought. In the first chapter, a technical analysis is implemented to analyze the methods and precepts to achieve better recitation the Qur'an. In the second chapter, the spiritual aspect of quality Qur'an recitation is analyzed. In order to increase the impact of quality recitation, in relation with reverence, it should be supported with appropriate attitude. The third chapter asserts that quality recitation of Qur'an is possible with proper education. The chapter outlines important aspects of Qur'an education and details the elements of education such as instructor, student, and education methods.