İslam Hukuku açısından müşareke sukuku
Sukuku al-Musharaka in terms of Islamic Law
- Tez No: 564293
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL CEBECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Sukuk, Müşareke Sukuku, katılım, Yatırım, İslami Finans, Sözleşmeler, Sudan
- Yıl: 2019
- Dil: Arapça
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Müşareke Sukuku, İslam hukukunda bilinen Müşareke (ortaklık) akdi esasına göre verilir ve bu akdin tüm hükümlerine ve kurallarına tabidir. Müşareke Sukuku, İslami finansman araçlarının en önemlilerinden birisi kabul edili. Çünkü ülkeler ve finans kurumları bu senetleri, bir kuruluş için tek başına finansmanı güç büyük projeleri finanse edebilmek için ihrac ederler. Yukarıdakilere dayanarak, bu çalışma ihrac, kar dağıtımı, geri ödeme ve tedavül yolları ve piyasaya sürme araçlarının izahına atıfta bulunarak, tanıma, mahiyetini, türlerini, özelliklerini, diğer mali evraklarla aralarındaki temel farkları açıklama itibarıyla Müşareke Sukunun net ve kapsamlı bir resmini oluşturmayı amaçlamaktadır. Çalışma aynı zamanda, kar ve zararların dağıtımı, geri alınması, tedavül ve piyasaya sürmeyle ilgili meselelerin kurallarını ve düzenlemelerini açıklığa kavuşturmak suretiyle, Müşareke Sukuku ile igili fıkhi hükümlerin incelenmesini içermektedir. Ayrıca, katılım sertifikalarıyla projelerin finansmanı için tekliflerde bulunma yanında, Sudan deneyiminin gözden geçirilmesine atıfta bulunmuştur. Çalışma, Müşareke Sukukunu çıkarılması sürecinin, önemli bir ekonomik faaliyet ve projeleri finanse etmek için likidite yokluğunda fonları çekmek ve harekete geçirmek için etkili bir araç olduğu sonucuna varmıştır. Ancak, bu konuda yasal kuralların olması gerekir, bu nedenle ancak Hukuk Komitesinin onayından sonra sertifikaların ihracının yapılması gerekir.
Özet (Çeviri)
Sukuk al-Musharaka (Deeds of participation) are issued on the basis of the participation contract known in Islamic jurisprudence and subject to all its' provisions and regulation, and it is one of the most important tools of Islamic finance since Countries and financial institutions can use it to issue financing for large projects, which are difficult to be financed by individuals. Based on the above, the aim of this research is to create a clear and comprehensive picture of the participatory deeds, by giving definition of it, talk about its characteristics, types, and the fundamental differences between it and other types of financing methods. Also, referred to the statement of the tools of issuance, methods of trading and methods of distribution of profits The study also ensures the study of the jurisprudential provisions related to the Sukuk al-Musharaka clarifying the rules and regulations pertaining to issuance, trading, redemption and distribution of profits and losses. The research also reviewed the Sudanese experience, with proposals for financing projects with Deeds of participation and concluded that the process of issuing Sukuk al-Musharaka is an important process of economic activity and an effective means to attract and mobilize funds in the absence of means to finance projects. However it is necessary to have legal controls in it according to the sharia rules and regulations of financing and trading. Therefore, it became necessary not to issue Sukuk al-Musharaka without the approval of the Sharia Committee.