Akut iskemik inmeli hastalarda ilk 24 saat içinde uygulanan tedavi sonrasında prognozun değerlendirilmesi
Assessment of prognosis in acute ischemic stroke patients after the treatment performed in the first 24 hours
  1. Tez No: 564336
  2. Yazar: BİLGE YEĞNİDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM YAKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut İskemik İnme, İntravenöz Tromboliz, Mekanik Trombektomi, Prognoz, Acute Ischemic Stroke, Intravenous Thrombolysis, Mechanical Thrombectomy, Prognosis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Sinir Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Serebrovasküler nedenlere bağlı ölüm ve sakatlık oranlarının yüksek olması ülke popülasyonunda tanı, tedavi ve takip süreçleri ile ilgili geniş örneklemli çalışma ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmada, akut iskemik inme hastalarının demografik, klinik ve laboratuvar özellikleri tanımlanarak ilk 24 saatte uygulanan akut iskemik inme tedavisi sonrasında prognozun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim ve Uygulama Hastanesi Nöroloji Servisi'ne, İnme Ünitesi ve Nöroloji Yoğun Bakım Ünitesine Ağustos 2013 ve Ağustos 2018 tarihleri arasında Akut İskemik İnme tanısıyla yatırılmış 371 hastanın, hastane elektronik veri tabanlarında yer alan tüm verilerine ulaşılarak, veriler retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Akut iskemik inme tedavisi sonrası görülen toplam komplikasyon sayısı ve komplikasyon yaşamadan taburcu olma oranları değerlendirildiğinde intravenöz tromboliz (IV tPA) alan grubun mekanik trombektomi (MT) (p=0,001) ve diğer endovasküler tedavilerden birini alan gruba göre (p=0,031) daha az sayıda komplikasyon yaşadığı, ayrıca komplikasyon yaşamadan taburcu olma oranının (%33,8) diğer gruplardan daha yüksek olduğu saptanmıştır (p=0,045). Hastane yatış sürelerine bakıldığında da yine IV tPA alan hastaların, MT uygulanan hastalar (p=0,030) ile IV tPA ve MT uygulanan hastalardan (p=0,004) daha kısa hastane yatış oranına sahip olduğu görülmektedir. Sonuç: IV tPA alan grubun diğer gruplarla karşılaştırıldığında daha iyi prognoza sahip olduğu görülmüştür. Tedavi grupları arasında oluşan bu fark, tedavi öncesi yapılan klinik değerlendirme bulguları, hastaların mevcut risk faktörleri ve demografik profilleriyle açıklanamamaktadır. Ayrıca, erkek cinsiyetin, hipertansiyon tanısının ve acile başvuru anında yüksek kan basıncına sahip olmanın ilk 24 saat içinde uygulanan tedaviden bağımsız olarak akut iskemik inme prognozunu olumsuz etkilediği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The high disability and mortality rates due to cerebrovascular causes reveal the need for large sample studies on the diagnosis, treatment and follow-up processes in the local population. In this study, we aimed to evaluate the prognosis of acute ischemic stroke patients after the acute ischemic stroke treatment performed in the first 24 hours. Method: The study included 371 patients with acute ischemic stroke who were admitted to the Neurology Department, Stroke Unit and Neurology Intensive Care Unit of Dokuz Eylül University Education and Practice Hospital between August 2013 and August 2018. All the data of the patients in the hospital electronic databases were reached and evaluated retrospectively. Results: When the total number of complications occured after acute ischemic stroke treatment and the rate of discharges without complications were evaluated, it is seen that intravenous thrombolysis (IV tPA) group has less number of complications than mechanical thrombectomy (MT) (p = 0.001) and other endovascular treatments (p = 0.031). Besides, the discharging rates without complications in the IV tPA group (33.8%) were higher than the other groups (p = 0.045). When the length of stay in hospital is considered, it was observed that patients who received IV tPA had a shorter hospitalization rate than patients treated with MT (p = 0.030) and patients treated with IV tPA and MT (p = 0.004). Conclusions: It was observed that the group received IV tPA had a better prognosis compared to the other groups. This difference between treatment groups cannot be explained by clinical evaluation findings, current risk factors and demographic profiles of patients. Additionally, it has been shown that male gender, hypertension and high blood pressure at the time of admission to the emergency room adversely affect the prognosis of acute ischemic stroke independently of the treatment performed in the first 24 hours.