Maligniteli olgularda tüm vücut difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntülemenin pozitron emisyon tomografisiyle karşılaştırılması
Comparison of whole-body diffusion-weighted magnetic resonance imaging with positron emission tomography in malignant cases
  1. Tez No: 564337
  2. Yazar: İBRAHİM ETHEM AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖKKEŞ İBRAHİM KARAHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Malignite, DWIBS, PET-BT, Malignancy, DWIBS, PET-CT
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Maligniteli hastalarda ilk evreleme amacıyla çekilen PET-BT ile DWIBS' nin primer ve metastatik lezyonları yakalama başarısını ve malign lezyonların SUV ve ADC değerlerinin ters korelasyonunu karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Aralık 2017 ile Ocak 2019 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde patolojik incelemede kanser tanısı alan ve henüz hastalığına yönelik herhangi bir spesifik tedavi (kemoterapi/radyoterapi/cerrahi) almamış ilk evreleme amacıyla PET-BT çekilen hastalar dahil edildi. Tüm hastalara PET-BT ile aynı gün tüm vücut DWIBS tetkiki yapıldı. PET-BT ve tüm vücut DWIBS çift kör bir şekilde değerlendirildi. Her bir hasta için bütün lezyonlar tek tek lokalize edilip sayıldıktan sonra her iki incelemede tespit edilen lezyonlar karşılaştırıldı. PET-BT de tanımlanan lezyonların tüm vücut DWIBS' de baskılanmış arka planda parlak görülmesiyle DWIBS' nin lezyonu gösterdiği kabul edildi. Primer ve metastatik lezyonların SUV ve ADC değerlerinin ters korelasyonu değerlendirildi. SUV ve ADC ölçümleri aynı bölgede birden çok lezyon olması halinde en büyük lezyondan yapıldı. ADC ölçümü görsel değerlendirmede kısıtlanmanın en belirgin olduğu yerden ilgi alanı (regio of interest-ROI) kistik, kalsifik ve komşu dokulara taşırmadan yapıldı. Bulgular: 30 maligniteli hastanın tamamında (% 100) primer lezyonlar PET-BT ve tüm vücut DWIBS ile gösterildi. Viseral organlar ve iskelet sistemi metastazlarının saptanmasında iki inceleme arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p > 0.05). Metastatik lenf nodlarının tespitinde lenf nodu lokalizayonu servikal, aksiller ve abdominal olan bölgelerde iki inceleme arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmazken (p > 0.05) lenf nodu lokalizasyonu mediastinal olan bölgede PET-BT daha üstün bulunmuştur (p < 0.05). Malign lezyonların SUV ve ADC değerleri arasındaki ters korelasyon primer lezyonlarda, viseral organlar, iskelet sistemi ve lenf nodu metastazlarında (aksiller bölge hariç) Spearman korelasyon analiziyle ayrı ayrı incelendi ve anlamlı ters korelasyon saptanmadı (p > 0.05). Aksiller lenf nodu metastazlarında SUV ve ADC değerleri arasında anlamlı ters korelasyon saptadık (p > 0.05). Sonuç: Çalışma ve literatüre bulgularına dayanarak, tüm vücut DWIBS neoplastik hastalıkların evrelemesinde PET-BT ile karşılaştırıldığında geçerli alternatif bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Aim:We aimed to compare the success of the whole body DWIBS with primary and metastatic lesions and the inverse correlation between the SUV and ADC values of malignant lesions by PET-CT for the first staging purposes in malignant patients. Material and Methods:The study included patients who were diagnosed with cancer in the pathological examination at the Erciyes University Medical Faculty Hospital between December 2017 and January 2019 and those who had undergone PET-CT for the first staging without any specific treatment (chemotherapy / radiotherapy / surgery). All patients underwent DWIBS on the same day with PET-CT. PET-CT and whole-body DWIBS were evaluated in a double-blind manner.After all the lesions were localized and counted for each patient, the lesions detected in both examinations were compared. The lesions identified in PET-CT were considered to be the lesions of DWIBS, with the whole body being bright in the background suppressed in DWIBS. The inverse correlation between SUV and ADC values of primary and metastatic lesions were evaluated. SUV and ADC measurements were made from the largest lesion in the same region with multiple lesions. The measurement of ADC was performed from the point of view of where the restriction in visual assessment was most significant (regio of interest-ROI) without carrying out cystic, calcific and adjacent tissues. Results:Primary lesions were demonstrated by PET-CT and whole body DWIBS in all 30 malignancy patients (100%). There was no statistically significant difference between two examinations in the detection of visceral organs and skeletal system metastases (p> 0.05). There was no statistically significant difference between two examinations in the cervical, axillary and abdominal regions in the detection of metastatic lymph nodes (p> 0.05). However, PET-CT was found to be superior in the mediastinal lymph node localization (p 0.05).We found a significant inverse correlation between SUV and ADC values in axillary lymphoblastic metastases (p> 0.05). Conclusion:Based on the findings of the study and literature, whole-body DWIBS is an alternative method in the staging of neoplastic diseases compared to PET-CT.