Çağdaş oryantalistlerin biyografi çalışmalarında Hz. Muhammed Algısı Annemarie Schimmel, Maxime Rodinson, Anne-Marie Delcambre, Karen Armstrong, Lesley Hazleton örneği
Perception Of Mohamed İn The biography Of contemporary Orientalists Annemarie Schimmel, Maxime Rodinson, Anne-Marie Delcambre, Karen Armstrong, Lesley Hazleton forexample
  1. Tez No: 564379
  2. Yazar: SONER AKPINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİT ÇİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Din, Tarih, Biography, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: İslâm, Muhammed, Peygamber, Biyografi, Batı, Oryantalist, Islam, Mohamed, Prophet, Biography, West, Orıentalıst
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
İster detaylı ister yüzeysel incelensin neticede görülecektir ki Hz. Muhammed'in hayatı gerçekten başarıları ve yaptıkları ile tarihe yön vermiş önemli ansiklopedik karakterlerin hayat hikâyelerinden çok farklıdır. Hz. Muhammed, Allah tarafından gönderilmiş son din İslâm'ın yeryüzündeki temsilcisi ve kurucusu, son peygamberdir. O'nun hakkındaki fikirlerin bilinmesi ve hayatına yaklaşım bu açıdan önemlidir. Bu çalışma bir değerlendirme ve tespit çalışmasıdır. Bu araştırmada, farklı ırklardan, inanç ve gelenekten gelmiş, Batı düşünce tarzıyla yetişmiş; ancak İslâm ve Hz. Muhammed'e yaklaşımda Batılı emsallerinden farklılık gösteren ve yeri geldiğinde Batı'yı eleştirebilen beş araştırmacı; Annemarie Schimmel, Maxime Rodinson, Anne-Marie Delcambre, Karen Armstrong ve Lesley Hazleton tarafından yazılmış Hz. Muhammed biyografileri incelenmiştir. Bu tez kapsamında giriş bölümü ardından Batı'nın din anlayışı ve peygamber algısını içeren bölümde, Batı'nın Hz. Muhammed algısı ve bu algıya yönelik yazarların yaklaşımlarına yer verilmiştir. Daha sonra yazarların Hz. Muhammed'in hayatında ön plana çıkardıkları başlıca konular, risâlet öncesi ve risâlet sonrası dönem ile Hz. Peygamber'in iç ve dış güzelliğinden bahseden bölüm başlıkları altında ele alınmıştır. Konu başlıkları bünyesinde yazarların Hz. Muhammed algısına yönelik tespitleri ve bu tespitler üzerine yaptıkları yorumları bir araya getirilmiş, bu yorumların farklı ve benzer yanları ortaya konularak karşılaştırma ve çözümleme yoluna gidilmiştir. Genel değerlendirme ve sonuç kısmında yapılan çalışmada elde edilmiş tespit ve yorumların özeti sunularak değerlendirilmiştir. Araştırmacıların kullandığı kaynaklar, ulaşılabilirlikleri ölçüsünde ilk elden kontrol edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Either detailed or superficially analyzed, eventually it will be seen so clearly that the life of prophet Mohamed is very different from the life stories of other important encyclopedic and historical characters who leaded the history with their achievements and what they did. Mohamed is the founder and the representative of the last religion Islam sent by Allah on the earth and he is the final prophet. From this point, it is very important to know the ideas about Mohamed's lifetime and approaches to his life. This is a study of determination and evaluation. In this study, we surveyed the different prophet Mohamed biographies written by five western researchers: Annemarie Schimmel, Maxime Rodinson, Anne-Marie Delcambre, Karen Armstrong and Lesley Hazleton, who belong to different races, beliefs and traditions, grown by western mentality but have criticisms against the west when necessary, have different views about the approaches to prophet Mohamed and the religion of Islam from other western peer researchers. Within the scope of this thesis, in the first chapter which contains the understanding of religion and prophet perception of the west, we discoursed about the western perception of prophet Mohamed and writers' approaches on this perception. In the following chapters, we dealt with the main issues about the prophet Mohamed under these titles; the periods of before and after prophecy, his personality and morality which have been highlighted by the researches. Within the topic titles, we collected the writers' arguments of the prophet Mohamed perception and their opinions and comments about these arguments and perception. We tried to compare and analyze the situation using the similar and different aspects of these comments. In the study of result part, the summary of obtained comments and findings has been presented. The sources used by the researches have been tried to be controlled by the first hand in terms of accessibility.