Dârülfünun İlahiyat Fakültesi Mecmuası'nda İslam felsefesi
Islamic philosophy in the Journal of Dârülfünun Theology Faculty
- Tez No: 564378
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET HARMANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Dârülfünun, İlahiyat Fakültesi, İslam Felsefesi, Mecmua, Dârülfünun, Theology Faculty, Islamic Philosophy, Journal
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Dârülfünun İlahiyat Fakültesi Mecmuası, Cumhuriyet dönemi ilk İslam felsefesi makalelerini içermesi bakımından önem taşımaktadır. Mecmuada İslam felsefesi alanıyla ilgili yayımlanan makaleleri analiz eden bu çalışma, giriş bölümünden ve iki ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Dârülfünun İlahiyat Fakültesi Mecmuası'nı hazırlayan süreçte Türkiye'de akademik ve entelektüel yayımcılık hakkında bilgi verildikten sonra Türkiye'deki felsefe yayımcılığı anlatılmıştır. Birinci bölümde Dârülfünun İlahiyat Fakültesi tanıtılmış ve fakültedeki felsefe dersleri incelenmiştir. Daha sonra fakültenin çıkarmış olduğu Dârülfünun İlahiyat Fakültesi Mecmuası iç ve dış özellikleriyle ayrıntılı bir şekilde irdelenmiştir. İkinci ve son bölümde ise mecmuada yayımlanan İslam felsefesi makaleleri, sistematik felsefe sistemindeki ilimlere göre tasnif edilmiş ve bu sıraya göre tahlil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Journal of Dârülfünun Theology Faculty is important because it contains the first articles of Islamic philosophy in the Republican period. This study analyzing the articles published in the field of Islamic philosophy in the Journal, consists of introduction section and two main sections. After in the introduction, information is given about academic and intellectual publishing in Turkey, philosophy publishing in Turkey have been described. In the first chapter, Dârülfünun Theology Faculty introduced and the philosophy courses at the faculty were examined. Then, the Journal of Dârülfünun Theology Faculty which was published by the faculty was examined in detail with its internal and external features. In the second and last chapter, the articles of Islamic philosophy published in the journal were classified according to the sciences in the systematic system of philosophy and analyzed in this order.