Critical design issues in ambulatory care settings
Ayakta teşhis ve tedavi kurumlarının kritik tasarım sorunları
- Tez No: 56442
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARDA DÜZGÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ayakta Tedavi, Ayakta Tedavi Merkezleri, Dış Hasta Klinikleri, İnsancıllık, İyileştirici Çevre. vi, Ambulatory Care, Ambulatory Care Centers, Out Patient Clinics, Humanization, Healing Environment. IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
ÖZ AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ KURUMLARININ KRİTİK TASARIM SORUNLARI Kızılcan, Soner Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Yardımcı Doçent Arda Düzgüneş Eylül 1996, 194 sayfa Sağlık tesisleri tıp bilimi ve teknolojisindeki gelişmelere bağlı olarak hızla değişmektedir. Teknik buluşlar, yeni teşhis ve tedavi yöntemleri sağlık tesisi tasarımına yeni fonksiyonlar yüklemekte ve yeni sağlık tesisi tipleri oluşmaktadır. Artan ayakta tedavi merkezleri yapımı veya mevcut tesislerin tadil edilmesi bu gelişmelerin sonuçlan olarak görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, ayakta teşhis ve tedavi tesisleri tasarımının kritik tasarım sorunlarım tanımlamak ve incelemektir. İlk adım olarak Türk sağlık sektörünün bugünkü durumuna değinilmiştir. Ayakta tedavi hastası ve ayakta tedavi kavranılanTanımlanmış, bu yolla ayakta teşhis ve tedavi merkezlerinin fonksiyonlarının açıklanmasına bir temel oluşturulmuştur. Ayakta tedavi hizmetlerine olan ihtiyaca ve ayakta tedavi hizmetlerindeki gelişmeye dikkat çekilerek, bu gelişmenin nedenleri açıklanmıştır.. Tez sürecinde ayakta teşhis ve tedavi merkezlerinin önemli özelliklerini belirlemek ve bu özellikleri tasarım sürecinde değerlendirmek amacıyla çağdaş merkez örnekleri incelenmiştir. Örneklerin incelenmesi sonucu ortaya çıkan özellikler ve bilinen tasarım sorunları ele alınmıştır. Çalışmada hastane ortamından kaynaklanan stresin azaltılmasının gerekliliği ve bu amaçla yaratılan atmosferin hastaların iyileşmesine katkıda bulunabileceği önemle vurgulanmıştır. Buna ek olarak ayakta teşhis ve tedavi merkezlerinin tasarımında kullanılabilecek detaylar verilmiş ve malzeme tipleri önerilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışmanın yeni ayakta tedavi teşhis ve tedavi merkezleri oluşturulmasında veya eski tesislerin yenilenmesi aşamasında yardımcı olacağı beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CRITICAL DESIGN ISSUES IN AMBULATORY CARE SETTINGS Kızılcan, Soner M. Arch.., Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr Arda Düzgüneş September 1996, 194 pages Health facilities are rapidly changing as a result of developments in medical science and technology. Technical innovations, together with new diagnosis and treatment methods, add new functions to hospital design and require new facilities. Of such facilities observed to play an increasingly important role in the field of health care delivery are, ambulatory care centers. The aim of this thesis was to identify and examine critical design issues in ambulatory care environments. A study of present Turkish health care environment was followed by a definition of the terms“ambulatory patients”and“ambulatory 111care”in order to form a basis in explaining the functions of ambulatory care diagnosis and treatment centers. The development of ambulatory care facilities and the factors behind this development were also brought into view. The importance of creating a benevolent environment that contributes to the healing process has been the main point of emphasis throughout the study. Details and finishes in ambulatory care settings were then examined. In conclusion, it is expected that this study will provide a useful guide for designers in reaching informed and relevant decisions both in creating new ambulatory care centers and in modifying existing ones.