The Flame retardant alkyd paint production by using poly(dibromo phenylene oxide) polymer and bis(pyridine)bis(tribromophenoxo) copper (II) complex
Poli(dibromo fenilin oksit) polimeri ve bis(piridin)bis(tribromofenokso) bakır(II) kompleksi kullanarak yanmaya dayanıklı alkit boya üretimi
  1. Tez No: 56443
  2. Yazar: ŞAKİR KAYADAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Yanmaya dayanıklı, alkit, stirenli alkit, tribromofenol, poli(dibromofenilin oksit) polimeri, bis(piridin), bis(tribromofenokso) bakır(II) kompleksi. VI, Flame retardant, alkyd, styrenated alkyd, tribromophenol, poly(dibromophenylene oxide), bis(pyridine)bis(tribromophenoxo) copper(II) complex. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZ POLİ(DİBROMO FENİLÎN OKSİT) POLİMERİ ve BİS(PİRİDİN)BİS(TRİBROMOFENOKSO) BAKIR(n) KOMPLEKSİ KULLANARAK YANMAYA DAYANIKLI ALKİT BOYA ÜRETİMİ Kayadan, Şakir Yüksek Lisans, Polimer Bilimi ve Teknolojisi Bölümü. Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Güngör Gündüz Ortak Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Duygu Kısakürek Mayıs 1996, 89 sayfa Bu çalışmada, bis(piridin)bis(tribromofenokso) bakır(n) kompleksi ve poli(dibromo fenilin oksit) polimeri fenol, brom, etil alkol ve potasyum bromürden üretilen 2,4,6 tribromofenolden üretildi. Bunlar yanmaya dayanıklı boya yapmak için uzunyağlı ve stirenli alkit reçinelerine karıştırıldı. Farklı karışımlar için oksijen indeksi testleri yapıldı. Alkit reçinelerine % 8 oranında katılan bromlu kompleksin veya bromlu polimerin yanmayı geciktirdiği bulundu. Alkit boyalara kompleks katılması kuruma zamanım çok az bir oranda azalttı, fakat bromlu polimer katılması kuruma zamanını artırdı.Kompleks ve bromlu polimer üretilen boyaların seviyelerime ve akma değerlerinde bir değişikliğe neden olmadılar. Kompleks, boyaların sertliklerini artırırken, bromlu polimerin sertlik üzerine her iki boyada önemli bir etkisi olmadı. Alkit boyalarda kompleks veya polimer kullanımı çarpma direnci değerlerini azalttı. Polimer kullanımı ile oluşan çarpma direncindeki azalma, kompleks kullanımı ile oluşan çarpma direncindeki azalmadan daha fazla oldu. Uzunyağlı alkit boyaya katılan kompleks herhangi bir çatlak oluşturmadı ve kompleks katılmış stirenli alkit boyalarda kavlama olmasına karşın stirenli alkit boyalarda kompleks kullanımı bu boyalarda çatlamaları engelledi. Bromlu polimer kullanılan her iki alkit boyasmda ise çatlaklar oluştu. Kompleks, uzunyağlı alkit boyalarda aşınma direncini çok küçük bir değere düşürürken stirenli alkit boyalarda fazla azalma gözlenmedi. Bromlu polimer, uzunyağlı boyalarda aşınma direncini artırdı, fakat stirenli alkit boyalarda azalttı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE FLAME RETARDANT ALKYD PAINT PRODUCTION BY USING POLY(DIBROMO PHENYLENE OXIDE) POLYMER AND BIS(PYRIDINE)BIS(TRIBROMOPHENOXO) COPPER (II) COMPLEX Kayadan, Şakir M. S., Department of Polymer Science and Technology. Supervisor : Prof. Dr. Güngör Gündüz Co - Supervisor : Prof. Dr. Duygu Kısakürek May 1996, 89 pages In this study, bis(pyridine)bis(tribromophenoxo) copper (II) complex and poly(dibromo phenylene oxide) polymer were synthesized from 2,4,6 tribromophenol produced from phenol, bromine, ethyl alcohol and potassium bromide. They were added to long oil alkyd resin, and styrenated alkyd resin to make them flame retardant. Oxygen index tests were carried for different blends. It was found that when either of them added to alkyd resin at a quantity of 8 (wt./wt.) % provided flame retardance. IllThe addition of complex into alkyd paints slightly decreased the drying time, but the brominated polymer increased it. The flame retardant complex and polymer did not change the levelling and sagging values of paints produced. The complex increased the hardness of paints while the brominated polymer did not have any significant effect on hardness. The use of the complex or the brominated polymer in alkyd paints decreased the impact strength values. The decrease of the impact strength due to the polymer was more than that due to the complex. The complex introduced into the long oil alkyd paint did not result in any crack formation and it prevented styrenated alkyd paint from cracking. The brominated polymers resulted in cracking on bending in both paints. The complex highly decreased the abrasion resistance of long oil alkyd paint, though it had slight effect on styrenated alkyd paint. The brominated polymer increased the abrasion resistance in long oil alkyd paint, but decreased the abrasion of styrenated alkyd paint.