Kamu çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği kültürü algısının incelenmesi
Investigation of public employees 'perception of occupational health and safety culture
  1. Tez No: 564433
  2. Yazar: GÜLBEN ŞENGEZEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REŞİT ERÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu sektörü, İş sağlığı ve güvenliği kültürü, Güvenli davranış, Public sector, Occupational health and safety culture, Safe Behavior
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Güvenliği ve Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Resmî Gazetede 30.06.2012 tarihinde yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, kamu ve özel sektöre ait tüm işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerleri de içine alarak tüm çalışanları kapsamı altına aldı (Sümer, 2017f). Bu çalışmanın amacı, kamu çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği kültürünü nasıl algıladıklarının değerlendirilmesine yardımcı olmaktır. Bu çalışma İstanbul bölgesi Avrupa yakasında bulunan kamu kuruluşunu temsil etmektedir. Araştırma verileri 50 çalışanı kapsamaktadır. Anket fen işleri ve peyzaj çalışanları tarafından cevaplandırılmıştır. Anket demografik veriler, iş güvenliği kültürü ve güvenli davranış anket soruları olarak üç bölümden oluşmaktadır. Elde edilen veriler ile kamu sektöründe çalışanların iş sağlığı ve güvenliği kültürünü ne şekilde algıladıklarını ortaya koymaktadır. Bu çalışmanın sonucunda, kamu çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği kurallarına sağladıkları uyum, iş kazalarının önlenmesinde gösterdikleri hassasiyet, işverenlerinden veya işveren vekillerinden beklentilerini değerlendirip, iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin etkisi tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Occupational Health and Safety Law published in the Official Gazette on 30.06.2012 included all employees in all public and private sectors, employers and employers of these establishments, including apprentices and trainees (Sümer, 2017f). Is to help evaluate how public employees perceive the occupational health and safety culture. This study represents the public institution in the European side of Istanbul. The research data included 50 employees. The survey was answered by science and landscape workers. The questionnaire consists of three parts as survey questions, demographic data, job security culture and safe behavior. With the data obtained, it shows how employees in public sector perceive occupational health and safety culture. As a result of this study, the sensitivity of public employees to occupational health and safety rules, their sensitivity in the prevention of occupational accidents, their expectations from their employers or employers' representatives, and the effect of occupational health and safety training have been determined.