Perfüzyonistlerin hasta güvenliği kültürü algılarının belirlenmesi
Determining perfusionists' perceptions of patient safety and culture
  1. Tez No: 742849
  2. Yazar: ŞEYMA YEŞİLYURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUAT PEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta güvenliği, Perfüzyonist, Kalite, Hasta güvenliği kültürü, Patient safety, Perfusionist, Quality, Patient safety culture
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Sağlık hizmetlerinde kalite son derece önemlidir. Kalitenin sağlanabilmesi için en önemli unsurlardan biri de hasta güvenliğidir. Sağlık hizmetlerinde kalite, hasta güvenliğinin önemini git gide artırmıştır. Hasta güvenliği, sağlık hizmetine bağlı hataların önlenmesi ve bu hataların neden olduğu zararların azaltılmasını amaçlamaktadır. Hastaya verilen tedavi veya hizmet sırasında hastanın güvenliğine zarar verecek herhangi bir durum insan sağlığı açısından geri dönüşü olmayacak sağlık problemlerine ve hatta hastanın hayatını kaybetmesine yol açabilmektedir. İşte bu yüzden sağlık çalışanlarının hasta güvenliği kültür algıları ve sağlık kurumlarının hasta güvenliği kültürü, hizmet kalitesini birebir etkilemekte olup, insan sağlığı açısından da değer kazanmaktadır. Ülkemizde hasta güvenliği ile ilgili birçok sağlık mensubuyla ilgili çalışma yapılmıştır ancak perfüzyonistlerle ilgili herhangi bir çalışmaya rastlanmadı. Çalışma, perfüzyonistlerin hasta güvenliği kültürü algısını değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma alanları değerlendirildiğinde son derece ciddi bir iş yapan perfüzyonistlerin, önemli hatalarının hayati tehlike oluşturduğu öne sürülmektedir. Hasta güvenliğini tehdit eden olayları kategorize etmemiz gerekirse; hata, kaza, komplikasyon olarak 3 ana başlıkta toplayabiliriz. Araştırmanın evreni Türkiye'deki kamu ve özel hastanelerde çalışan perfüzyonistler olarak belirlenmiştir. Araştırmanın örneklemini 15.01.2022- 31.01.2022 tarihleri arasında çalışmaya gönüllü katılmayı kabul eden 262 perfüzyonist oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
Quality in healthcare is extremely important. One of the most important elements to ensure quality is patient safety. Quality in health services has gradually increased the importance of patient safety. Patient safety aims to prevent health service related errors and to reduce the damage caused by these errors. Any situation that will harm the safety of the patient during the treatment or service given to the patient can lead to irreversible health problems in terms of human health and even the death of the patient. This is why healthcare professionals' perceptions of patient safety culture and healthcare institutions' patient safety culture directly affect service quality and gain value in terms of human health. In our country, many studies on patient safety have been carried out on healthcare professionals, but no study on perfusionists has been found. When their work areas are evaluated, it is claimed that the important mistakes of perfusionists who do a very serious job are life-threatening. If we need to categorize the events that threaten patient safety; We can collect them under 3 main headings as error, accident and complication. The universe of the research was determined as perfusionists working in public and private hospitals in Turkey. The sample of the study consisted of 262 perfusionists who voluntarily agreed to participate in the study between 15.01.2022 and 31.01.2022.