Çağdaş Bulgar baskı sanatlarının plastik değerler açısından incelenmesi
Investigation of contemporary Bulgar printing arts for plastic values
- Tez No: 564458
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA AKALIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Bulgaristan Sanatı, Resim, Özgün Baskı Resim, Bulgarian Art, Painting, Printing Arts
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim ve Baskı Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmanın ana amacını Çağdaş Bulgar Baskı Sanatlarının Plastik Değerler Açısından İncelenmesi oluşturmaktadır. Çalışmada Nitel araştırma yöntemleri kullanılmış, veriler içerik ve betimsel analiz teknikleri kullanılarak elde dilmiştir. Çalışmada 1850-2019 yılları arasında Bulgaristan'da yaşayan, eser üreten 25 sanatçı ve onların seçili eserleri incelenmektedir. Bu bağlamda Özgün Baskı Uygulamalarının niteliği ve teknikleri çalışma içerisinde ayrıntıları ile aktarılmaktadır. Teknik ayrıntıların ardından çalışmada Bulgar tarihi, Bulgar sanatı tarihi, Bulgar Özgün Baskı Sanatları literatüre dayalı olarak yerini almaktadır. 25 sanatçı, kısaca öz geçmişleri, fotoğrafları, seçili eserler, eserlerin künyeleri, içerikleri ve plastik değerler açısından analizleri yer almaktadır. Eserler uzman görüşü alınarak plastik değerler açısından incelenmiştir. Bu analizlerden elde edilen veriler bulgular kısmında sınıflandırılmakta ve sonuç bölümünde yorumlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study was the Evaluation of Contemporary Bulgarian Printed Art from a Plastic Arts perspective. Qualitative research methods were used and the data obtained with content and descriptive analysis techniques in the study. A total of 25 artists who lived and produced their work in Bulgaria between 1850 and 2019 and their selected work were evaluated. Within this context, the features and techniques of Original Printed Art Procedures are discussed in detail. The study includes Bulgarian history, Bulgarian art history, Bulgarian Original Printed Art information and technical details based on the literature. The artists are presented with a short CV, photograph, selected work, identity of the work, the content and the value from the point of view of plastic arts. The works of art were evaluated from a plastic arts perspective with expert opinions. The results of these analyses are classified in the results section and discussed in the discussion.