Ortaöğretim din kültürü ve ahlak bilgisi öğretim programına yönelik öğretmen görüşleri
Teachers' views on secondary school religious culture and ethics curriculum
  1. Tez No: 564477
  2. Yazar: SEDAT AVCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ M. FATİH TURANALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: DKAB, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Öğretim Programı, Kazanım, RCMK, Religious Culture and Moral Knowledge, curriculum, learning outcome
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bireysel ve toplumsal hayatımızda deneysel bir bilim olarak ele alınan ve çok önemli bir yere sahip olan eğitimin, başarı ile neticelendirilmesinin temel şartlarından birisi de yapılacak etkinliklerin bir program dâhilin de yürütülmesidir. Zira fertlerin ve toplumların ideal eğitim hedeflerine erişebilmelerindeki başarısı, eğitim etkinliklerini gelişigüzellikten uzak, belirli bir program doğrultusunda yürütmeleriyle doğru orantılıdır. Bu araştırmada 2017 yılında kabul edilen 2018 yılı eğitim öğretim yılında uygulamaya başlanan yeni ortaöğretim DKAB Öğretim Programı incelenmiştir. Programda ünite ve kazanımları, dersin öğretim programında herhangi bir değişikliğin olup olmadığı, yeni programın öğretmen ve öğrenciler üzerindeki etkileri, ünite ve kazanımların öğrenci seviyelerine uygunluk dereceleri ortaöğretim derslerine giren DKAB öğretmenleri tarafından değerlendirildi. Yeni programın nasıl bir yaklaşımla hazırlandığı incelendi. Yaptığımız çalışmada ulaştığımız sonuçlar ile bu sonuçlar çerçevesinde öneriler sunuldu.
Özet (Çeviri)
One of the basic principles for the successful completion of the education which is considered as an experimental science in our individual and social life and which has a very important place is to carry out the activities to be conducted within a program. Thus, the success of individuals and societies in achieving the ideal educational goals is directly proportional to the fact that they carry out their educational activities in the direction of a certain program, which is far from cursory. In this study, the new curriculum of the secondary school religious culture and moral knowledge program, which was accepted in 2017 and began to be applied in 2018 academic year, was examined. In the program, the unit and its learning outcomes, whether there are any changes in the curriculum of the course, the effects of the new program on teachers and students and the degree of conformity of the units and achievements to the student levels were evaluated by the teachers of religious culture and moral knowledge. It was examined how the new program was prepared. The results of our study and the suggestions were presented within the framework of these results.