Kadınların aylık periyotlarının üç kuşakta sosyo-kültürel açıdan incelenmesi
Investigation of the women's menstrual periods in three generations from socio-cultural perspective
- Tez No: 564565
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL KIRIMLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Halk Sağlığı, Anthropology, Public Health
- Anahtar Kelimeler: aylık periyot, adet, menstruasyon, menarş, adetle ilgili inanışlar, menopoz, üç kuşak, menstrual periods, menstruation, menarche, menstrual beliefs, menopause, three generations
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu araştırmada kadınların aylık periyotlar hakkındaki bilgileri, bakış açıları ve deneyimleri ele alınmıştır. Konunun nasıl algılandığı, bu konudaki kültürel bilgi ve kodların kuşaktan kuşağa nasıl aktarıldığı ve kuşaklar arasındaki benzerlikler ve farklılıklar incelenmiştir. Araştırmaya İstanbul'un Üsküdar ilçesine bağlı üç sağlık meslek lisesinde öğrenim gören 25 kız öğrenci ve bu kız öğrencilerin anneleri ve anneanneleri olmak üzere toplam 75 kişi katılmıştır. Araştırma mülakat tekniğiyle gerçekleştirilmiş ve her grup için ayrı bir yapılandırılmış mülakat formu kullanılmıştır. Görüşmeler yüz yüze ve görüşmecilerin talep ettiği yerlerde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada konunun algılanma, deneyimlenme ve ifade edilme biçimlerinin aylık periyotlara yönelik şikayetler, aylık periyotlarla ilgili dikkat edilen konular ve aylık periyotlarla ilgili inanışlar bakımından üç kuşakta benzerlik taşıdığı bulunmuştur. Menarş öncesi bilgi sahibi olma ve bilgi kaynakları, ilk adeti paylaşma, ilk adetin kiminle paylaşıldığı, aylık periyotları adlandırma gibi noktalarda ise kızlar, anneleri ve anneanneleri arasında belirgin farklar olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, women's knowledge, perspectives and experiences about their menstrual periods is addressed. How it is perceived, how the cultural knowledge and codes are transmitted from one generation to another and similarities and differences between the generations are examined. 25 female students who study in three vocational schools of health in Üsküdar district of Istanbul, and 25 mothers and 25 grandmothers were participated to the research. Study was done by interview technique and different structured questionnaires were used for each generation. Interviews were done face to face in the places where the informants requested. It was founded that there were some similarities between the three generations' perceiving, experiencing and expressing the menstrual periods in manners of menstrual complaints, aspects of being careful in periods, cultural or any other beliefs about periods. It was founded that there were apparent differences between the three generations in manners of getting information before menarche and sources of information, sharing the first menstrual period, the person with whom the first period was shared and naming the menstrual periods.