Sürdürülebilir kalkınmanın başarısızlığı, sürdürülebilir kalkınmaya eleştiriler ve hâkim çevre anlayışına alternatif yaklaşımlar
Failure of sustainable development, criticism on sustainable development and alternative approaches to the perception of environment
  1. Tez No: 564564
  2. Yazar: KÜBRA GÜLDÜREN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VELİ SIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, İşletme, Public Administration, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir kalkınma, İklim değişikliği, Yoksulluk, Sustainable development, Climate change, Poverty
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Sanayi devrimine kadar doğa ile uyum içerisinde yaşanırken, sanayi devriminden sonra oluşan endüstriyel üretim ve tüketim toplumuyla, insanoğlunun doğaya daha çok hakim olmaya başladığı ve doğaya verilen zararların arttığı gözlemlenmiştir. Ekolojik sorunların göz ardı edilemeyecek seviyeye gelmesi ile birlikte sorunlara çözüm önerileri de farklı bakış açıları ile çeşitlilik kazanmıştır. Bu çözümlerden biri olarak sürdürülebilir kalkınma hakim ekonomik paradigmanın ürünü olarak sunulmaktadır. Sürdürülebilir kalkınma; hem ekonomik gelişmenin devam edebileceğini hem de ekolojik sistemin korunabileceğini; çevre ile kalkınma çelişkisinin ortadan kalkacağını öne sürmektedir. Bu bağlamda çalışmanın üç amacı vardır. Bunlardan ilki sürdürülebilir kalkınmanın ekonomik gelişmenin yanında ortaya çıkan ekolojik sorunları giderip gidermediğini araştırmaktır. İkinci aşamada uluslararası kurumlar tarafından ortaya konulan sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin hangilerinin başarılı ve başarısız olduğunu açıklamak, varsa bulunan başarısızlığın nedenlerini araştırarak sürdürülebilir kalkınma konusuna yönelik eleştirileri değerlendirmektir. Son bölümde ise, mevcut ekolojik sorunların önlenmesinde alternatif çözümlerin neler olduğuna yer vermektir. Çalışma yerli ve yabancı yazarlara ait kitaplar, makaleler ile ulusal ve uluslararası kuruluşlarının yayınlamış olduğu veriler ve raporlardan yararlanarak sürdürülebilir kalkınmaya yönelik eleştirel bakış açısının yetersizliğini giderecek ve alternatif ekolojik yaklaşımların geliştirilmesi açısından literatüre katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
While living in harmony with nature until the industrial revolution, it was observed that with the industrial production and consumption society formed after the industrial revolution, human beings began to dominate the nature more and the damages to nature increased. As ecological problems have reached a level that cannot be ignored, solutions to these problems have also gained diversity with different perspectives. As one of these solutions, sustainable development is presented as the product of the prevailing economic paradigm. Sustainable development; that both economic development can continue and the ecological system can be protected; It argues that the conflict between environment and development will be eliminated. In this context, the study has three objectives. The first is to investigate whether sustainable development addresses the ecological problems that arise alongside economic development. In the second stage, it is aimed to explain which of the sustainable development targets put forward by international institutions which are successful and unsuccessful, and to evaluate the criticisms about sustainable development by investigating the causes of the failure, if any. In the last section, alternative solutions to prevent existing ecological problems are given. The study is expected to benefit from the books and articles of national and international authors and the data and reports published by national and international organizations, and will contribute to the literature in terms of developing alternative ecological approaches.