Türkiye'de futbol sektörüne mali teşviklerin değerlendirilmesi
Evaluation of financial incentives for footbal sector in Turkey
  1. Tez No: 564591
  2. Yazar: GÖKHAN SAYIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. YUNUS DEMİRLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Futbol, Futbolda Vergi, Devlet Teşvikleri
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Günümüzde en yaygın spor dalı olan futbol, ortaya çıkmış olduğu ilk dönemden itibaren toplumların yüksek ilgisi ile karşılanmıştır. Futbol, insanlık tarihinde yerine yenisi gelmediği sürece en popüler spor dalı olarak kalacaktır. Futbol, son yüzyılda gönüllü yapılan bir spor olmaktan sıyrılmış ve küreselleşmenin de etkisiyle bir endüstri haline gelmiştir. Ekonomik olarak her geçen yıl daha da büyüyen bu sektör, hem sosyo-ekonomik hem de siyasal nedenlerle devlet tarafından desteklenmektedir. Türkiye'de devlet, Anayasa gereği“sporun kitlelere yayılımını teşvik etmekle”ve“sporu ve sporcuyu korumakla”görevlendirilmiştir. Bu kapsamda futbol kulüpleri, futbolcular ve teknik adamlar, merkezi hükümet ve yerel idareler tarafından farklı araçlarla teşvik edilmektedir. Bu tez çalışması ile Türkiye'de futbol sektörüne vergi aracı ile sağlanan mali teşviklerin, Türk futbolunun gelişimine ve başarısına sağladığı katkıyı ve yabancılar için çekim merkezi olduğuna yönelik etkiyi tespit etmek amaçlanmıştır. Bu tespitleri yapabilmek ve konunun kavranması amacıyla öncelikli olarak sektörün gelişimi ve Türkiye'de futbolun taraflarının vergilendirilmesi hükümleri incelenmiş, diğer bazı ülke örnekleri ile Türkiye'deki vergileme koşulları örneklerle karşılaştırılmış, ardından da Türkiye'de sektöre, kulüplere, futbolcu ve teknik adamlara yönelik teşviklerin, Türk futboluna ve futbolcularına etkileri tespit edilen bazı verilerle değerlendirilmiştir. Yapılan bu inceleme ve değerlendirmeler sonucunda, Türkiye'nin futbolcuların vergilendirilmesinde düşük oran uygulayan ülkeler arasında yer aldığı, düz oranlı vergilemenin vergileme adaletsizliğine neden olduğu, yine düşük ve düz oranlı vergilemenin Türkiye'yi yaş ortalaması yüksek yabancı futbolcular için cazip kıldığı, kulüplerin teşvikleri doğru yerlerde değerlendirip borçlarını azaltmayı başaramadıkları ve sektöre sağlanan teşvik ve desteklerin Türk futbolunun başarısına katkı sağlamadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Football, which is the most common among sports branches, has been met with a lot of interest from the first period of society. Football will remain the most popular sport as long as it is not replaced by a new one in human history.Football has ceased to be a voluntary sport in the last century and has become an industry under the influence of globalization. Growing economically every year, this sector is supported by states for both socio-economic and political reasons. In Turkey, the state has been tasked with“promoting the spread of sport to the masses”and“protecting sport and sportsman”in accord once with the constitution. In this context, football clubs, football players and technical taffies encouraged by the central government and local administrations with different tools. With this thesis, it is aimed to determine the contribution of financial incentives to the development and success of Turkish football to the football industry by means of tax tool in Turkey and the effect of attraction Center for foreigners. In order to make these determination sand to understand the subject, the development of the sector and the provisions of the taxation of football in Turkey have been examined, and the taxation conditions in Turkey have been compared with examples, and then the incentives for the sector, clubs, footballer and technical men in Turkey have been evaluated with some data that have determined. As a result of these review sand evaluations, the taxation of Turkey's footballers low rate is among implementing countries, flat-rate taxation caused by the injustice, yet the average age low and flat-rate taxation in Turkey, which makes it attractive to high foreign players, the promotion of clubs that fail to reduce their debt to evaluate the right places and the incentives and supports provided to the sector did not contribute to the success of Turkish football.