Türk İş Hukukunda işçi sendikası üyeliğinin korunması
Protection of trade union membership in Turkish Labor Law
- Tez No: 564605
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED FATİH UŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Freedom of Association, Membership of Trade Union, The Protection of Trade Uunion Membership, Termination of Labor Contract by Syndical Cause, The Protection of Termination of Labor Contract by Syndical Cause
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 277
Özet
Türk iş hukukunda işçi sendikası üyeliği, devlete, üye olunan sendikaya ve işverene karşı olmak üzere üç farklı aşamada korunmaktadır. Sendika üyeliğinin korunması Türkiye Cumhuriyeti Anayasa'sı m.51 ile anayasal bir temele kavuşturulmuş ve bunun yanı sıra, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun çeşitli hükümlerinde ve 5217 sayılı Türk Ceza Kanunu m.118 ile de korunmuştur. İşçi sendikası üyeliğinin etkin bir şekilde korunduğundan bahsedebilmek için söz konusu üç aşamada da eksiksiz bir şekilde korumanın sağlanması gerekir. Uygulamada, işçi sendikasına üye olma özgülüğünün en çok işverenler tarafından ihlal edildiği bir gerçektir. Bu nedenle, üyeliğin, işverenlere karşı özel olarak korunması gerekmektedir. Biz de bu tezin kapsamında, işçi sendikası üyeliğinin, devlete ve üye olunan sendikaya karşı korunmasının yanı sıra, özel olarak işverene karşı korunması üzerinde durulmasının daha faydalı olacağını düşünmekteyiz. Anahtar Kavramlar: Sendika özgürlüğü, İşçi sendikası üyeliği, İşçi sendikası üyeliğinin korunması, İş Akdinin Sendikal Nedenle Feshi, Sendikal Nedenle Feshe Karşı Koruma.
Özet (Çeviri)
Trade union membership is protected in three diffrent stages in Turkish labor law: against the state, the union and the employer. The Protection of trade union membership, has given a constitutional bases by Article 51 of the Constitution of the Rrepublic of Turkey and besides this, it has protected also Law No.6356 on Trade Unions and Collective Agreements in various terms and the by Article of 118 of Turkish Penal Code. In order to be able to mention that trade union membership is effectively protected, it is necessary to ensure complete protection in these three phases. In practice, it is a fact that freedom of trade union membership is highest violated by employers. Therefore, membership needs to be specifically protected against employers. In the context of this thesis, we think that the protection of trade union membership against the state and the union as well as the protection against the employer in particular, will be more beneficial.