Synthesis and electrochemistry of tricarbonyl cyclooctatetraenemetal (O) complexes of group 6 elements
Grup 6 elementlerinin trikarbonilsiklooktatetraenmetal (O) komplekslerinin sentezi ve elektrokimyası
- Tez No: 56462
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİM ÖZKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Karbonil, Krom, Molibden, Wolfram, Dönüşümlü Voltametri, Siklooktatetraen, Elektrûkimya, . vı, Carbonyl, Chromium, Molybdenum, Tungsten, Cyclic Voltammetry, Cyclooctatetraene, Electrochemistry. IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
oz GRUP 6 ELEMENTLERİNİN TRİKARBONİLSİKLOOKTATETRAENMETAL(0) KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE ELEKTROKİMYASI YILMAZ, Gürkan Atınç Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Saim ÖZKÂR Ağustos 1996, 61 sayfa Trikarbonil(Tj6-COT)metal(0) genel formülündeki kompleksler (M: Cr, Mo, W; COT: Siklooktatetraen) literatürde belirtilen yöntemlerle sentezlenerek yapılan İR spektroskopisi yardımıyla tanımlandı. Bu komplekslerde üç karbonil gnıbvnunfasiyal düzende olduğu bulundu. Siklooktatetraen, geçiş metaline dört C=C bağından üçü ile üç dişli bir ligand olarak bağlanmıştır. Bundan dolayı bu kompleksler en iyi fac- M(CO)3(rj6-Siklooktatetraen) formülü ile tanımlanır. Siklooktatetraen ligandının hapto-altı şeklinde bağlandığı göz önünde bulundurulursa, komplekslerin Cs nokta grubuna ait olduğu kolaylıkla söylenebilir. Bunun sonucu, komplekslerde 2A1 + A" modunda üç CO gerilme titreşimi vardır ve bunların hepsi de İR etkindir.Siklooktatetraen, hekzakarbonilmetal(0) ve trikarbonü(rç6-COT)metal(0)'ın elektrokimyasal davranışları, dönüşümlü voltametri kullanılarak diklorometan çözeltisinde çalışıldı. Bileşiklerin yükseltgenme-indirgenme potansiyalleri ölçüldü ve mor ötesi-görünür bölge spektral verileriyle bağlantılı olarak literatürde bilinen enerji seviyelerinin yardımıyla tartışıldı. Komplekslerin yükseltgenme ve indirgenme reaksiyon mekanizmaları hakkında öneride bulunabilmek için, örnek olarak trikarbonil(Ti6-COT)krom(0) kompleksinin elektrolizi yapıldı. Elektroliz İR spektroskopisi ile takip edildi. Hekzakarbonilmetal(O) ve hazırlanan komplekslerin birinci yükseltgenme tepe gerilimlerinin ağırlıklı olarak metalin d-orbitalinin karakterini taşıyan HOMO enerji seviyeleri ile ilgili olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND ELECTROCHEMICAL STUDY OF TRICARBONYLCYCLOOCTATETRAENEMETAL(O) COMPLEXES OF THE GROUP 6 ELEMENTS YILMAZ, Gürkan Atınç M. S., Department of Chemistry Advisor: Prof. Dr. Saim ÖZKÂR August 1996, 61 pages Tricarbonyl(Ti6-COT)metal(0) complexes (M: Cr, Mo, W; COT: cyclooctatetraene) were synthesized by using the methods given in the literature and identified by IR spectroscopy. The complexes were found to have a facial arrangement of three carbonyl groups. The cyclooctatetraene is bonded to the transition metal as a tridentate ligand, through three of four C=C bonds. Thus the complexes are best described by the formula ^c-M(CO)3(rj6-cyclooctatetraene). Considering hapto-six bonded cyclooctatetraene ligand, one can easily assign the complexes to the C point group. Consequently, the complexes have three vibrational modes of 2A' + A" for the CO stretching, all of which are IR active. inElectrochemical behavior of COT, hexacarbonylmetal(O), and tricarbonyl(Tj6- COT)metal(O) was studied by using cyclic voltammetry in dichloromethane solution. Their oxidation and reduction potentials were measured and discussed in terms of energy levels known in the literature, in connection with the UV-Vis spectral data. For one representative example, tricarbonyl(ri6-COT)chromium(0) electrolysis was performed to suggest a reaction mechanism for the oxidation- reduction of the complexes. The electrolysis was followed by IR spectroscopy. It was observed that the lowest oxidation peak potentials of hexacarbonylmetal(O) and the complexes prepared are directly related to their HOMO energy level which is predominantly metal d-orbital in character.