Türkiye'de yaşayan Filistinli göçmenlerin sosyo-kültürel adaptasyonu: Entegrasyon deneyimlerine dair bir araştırma
The socio-cultural integration and economic adaptation of Palestinian immigrant in Turkey: An exploration of their integrati̇on experi̇ence
- Tez No: 564650
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Entegrasyon, Asimilasyon, Sosyal-Kültürel Entegrasyon, Sosyal Ağ Kurma, migration, integration, assimilation, social- cultural integration, social network
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Yapı - Sosyal Değişme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu Çalışmada, Türkiye'deki Filistinli göçmenlerinin sosyoekonomik entegrasyonları , Türk toplumunda yaşadıkları göç tecrübesi üzerinden gözden geçirir. Sonuçların gündelik yaşama dair açıklamalar sunduğundan emin olmak için örnek veriler olarak kişisel mülakatları kullandık ve sonuçları yaş, cinsiyet, ikamet süresi, sosyal çevre, sosyal ve kültürel bağlantılar bakımından karşılaştırdık ve gördük ki ırkçılık bakış açıları hem Türkiye'ye göç etme fikrinin oluşma sürecini hem de ev sahibi ülkede kalma fikrini ciddi miktarda etkiliyor. Araştırmadan elde olunun bulgular Türkiye'deki genç Filistinli Gençlerin büyük ölçüde yüksek öğrenim payına sahip olduklarını, çevre ile daha çok iletişime geçtiklerini, daha çok sosyal ve kültürel bağlantılar kurduklarını ve yerli halk tarafından daha çok güvenildiklerini ve kabul edildiklerini gösteriyor. Bu etkiler özellikle iş yaşamında ve ikamet edilen bölgede genellikle yerel Türk insanının ve diğer etnik grupların etkisinde kalma ve bu kişilerle çeşitli etkileşimlerde bulunma sebebi ile gerçekleşmektedir. Bunlardan ayrı olarak, her ne kadar Sınırlı etkilerinin olduğunu gözlemlesek de eğitimsel başarılar, iş bulma oranları ve maaşlar ile ilgili de etkiler elde olunun bulgular arasında yer almaktadır. Diğer bir yandan yeni gelen Göçmenler Arasındaki Türkiye'de ikamet etme fikri hala bir belirsizlik faktörü barındırmaktadır , Bu özellikle beş yıldan az süre boyunca Türkiye'de bulunan Filistinlilerin sosyal entegrasyon süreçleri henüz tam olarak Tamamlanmadığının bir göstergesidir. Uzun ikamet süreleri göçmenlerin entegrasyon ve adaptasyon süreçleri üzerinde güçlü bir etkiye sahip Olduğu araştırma bulguları arasında almaktadır.
Özet (Çeviri)
The dissertation studies Palestinian immigrants in Turkey and examines their socio economic integration and economic adaptation through exploring their immigration experience in the Turkish society. We are using data collected through personal interviews and compare outcomes as major factors like age, gender, years of residency, social network, social and cultural engagement, and the racism views are significantly influence both the decision making process of moving to Turkey and staying in the host country, in order to ensure that the results can be given a causal interpretation. The results show that the Palestinians who are in youth group had substantially greater shares of higher educations, higher communications social and cultural engagement, and higher beliefs of acceptance among their natives. The effects are mostly driven by higher exposure and participation in variety of interactions with Turks and other ethnic groups, in particular at the residential and work market. We also find some effects on educational attainment, employment rates and wages, although these effects are much more limited in magnitude. We also analyze new comers and show that the decision of residing in Turkey still under uncertainty factor, which implies that the outcomes of the social integration process are still not fully completed for Palestinian in particular who reside for less than a decade. Longer years of residency has a particularly strong impact on the integration and adaptation process of immigrants.