Atriyal fibrilasyon tanısı olan bireylerde yorgunluk ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of fatigue and life quality in individuals with atrial fibrillation
  1. Tez No: 564789
  2. Yazar: DENİZ ÖZDEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE MERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Atriyal Fibrilasyon, Yorgunluk, Yaşam kalitesi, Hemşirelik, Atrial Fibrillation, Fatigue, Quality of life, Nursing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Atriyal fibrilasyon tanısı olan bireylerde, yorgunluk ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma, tanımlayıcı, kesitsel ve korelasyonel olarak yapılmıştır. Araştırma örneklemini, Nisan 2017- Aralık 2017 tarihlerinde Dokuz Eylül Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi kardiyoloji polikliniği ve kliniğinde izlenen, Atriyal fibrilasyon tanısı olan, 72 birey oluşturmuştur. Araştırmada Sosyo-Demografik ve Tıbbi Özellikler Formu, Kısa Yorgunluk Envanteri, Toronto Üniversitesi Atriyal Fibrilasyon Şiddet Skalası kullanılmıştır. Veriler sayı-yüzde, aritmetik ortalama, normallik testi ve Spearman korelasyon testleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırma kapsamına alınan bireylerin yaş ortalaması 56.54±15.87'dir. AF'li bireylerin genel yorgunluk düzeyi ortalamaları 7.11±1.35 olup, günlük faaliyetlerin etkilenme düzeyi 7.04±1.60'tır. Global kısa yorgunluk envanteri puan ortalamasının 7.06±1.45 olduğu belirlenmiştir. Bireylerin AF sıklığı ortalaması 7.86±1.62, AF süresi ortalaması 3.30±2.86, AF ciddiyeti ortalamasının 7.86±1.15 olduğu belirlenmiştir. AF'li bireylerin toplam AF yükü puanı ortalaması 19.02±4.70, semptom ciddiyet puanı ortalaması 18.93±4.40 olarak bulunmuştur. Bireylerin genel yorgunluk puanı ile AF sıklığı, AF semptom ciddiyeti, AF ciddiyeti ve toplam AF yükü arasında pozitif yönde ilişki olduğu saptanmıştır (p0.05). Bireylerin günlük faaliyetlerden etkilenme düzeyi ile AF sıklığı, AF süresi ve AF semptom ciddiyeti arasında bir ilişki bulunmamıştır (p>0.05). Günlük faaliyetlerden etkilenme düzeyi ile AF ciddiyeti ve toplam AF yükü arasında pozitif yönde bir ilişki bulunmuştur (p0.05). Sonuç: Atriyal Fibrilasyon tanısı olan bireylerde yorgunluk artmakta ve yorgunluğa bağlı yaşam kalitesi olumsuz etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the relationship between fatigue and quality of life in patients with atrial fibrillation. Methods: The research was conducted descriptively, cross-sectionally and correlatively. The research sample consisted of 72 AF individuals who were diagnosed with atrial fibrillation and accepted to participate in the study, were followed up at the Cardiology Polyclinic and Clinic of Dokuz Eylul University, Application and Research Hospital between April 2017 and December 2017. Socio-Demographic and Medical Characteristics Form, Short Fatigue Inventory, Toronto University Atrial Fibrillation Severity Scale were used in the study. In the analysis of data; Number-percentage, arithmetic mean, normality test and Spearman correlation tests were used. Results: The mean age of the individuals included in the study was 56.54 ± 15.87. The mean overall fatigue level of individuals with AF was 7,11 ± 1,35, and the level of daily activities was 7.04 ± 1,60. Global average short fatigue inventory was determined to be 7.06 ± 1.45. The mean AF frequency was 7.86 ± 1.62, the mean duration of AF was 3.30 ± 2.86, and the mean AF severity was 7.86 ± 1.15. The average AF score of the individuals with AF was 19.02 ± 4.70 and the mean of AF symptom severity score was 18.93 ± 4.40. There was a positive correlation between the general fatigue score of the individuals and the frequency of AF, the severity of symptoms caused by AF, severity of AF and total burden of AF (p 0.05). There was no relationship between the level of exposure to daily activities and the frequency of AF, the duration of AF, and the severity of symptoms caused by AF (p> 0.05). There was a positive correlation between the level of exposure to daily activities and the severity of AF and total AF burden (p 0.05). Conclusion: Fatigue increases and fatigue-related quality of life is adversely affected in patients with atrial fibrillation.