The Shared ownership process in urban development
Kentsel gelişmede hisseli mülkiyet süreci
  1. Tez No: 56479
  2. Yazar: DİLEK MERAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BALAMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: hisseli mülkiyet, kaçak yapılaşma, ıslah planlaması, mülkiyet haklan ve ifraz sistemi, arsa ve arazi düzenlemesi. v ı, shared ownership, joint ownership, unauthorized construction, improvement planning, property rights and the land subdivision system, the arrangement of land and plot. i v
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
öz KENTSEL GELİŞMEDE HtSSELİ MÜLKİYET SÜRECİ Meral, Dilek Yüksek Lisans, Şehir Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Murat Balamir Ocak 1996, 215 sayfa Türkiye kentleşme sürecinde, gelişmekte olan ülkelerden farklı olarak, arsa mülkiyeti yapısında farklı bir dönüşüm süreci yaşadı. Pasif kontrollü planlama, imar Yönetmelikleri ve yasal boşluklar, her hangibir sınırlama olmaksızın yapılanmaya izin veren bir sistem oluşturdu. Hisseli mülkiyet, gelişme alanlarında özellikle imar planı sının dışındaki arsa mülkiyeti yapısında görülen yasal olmayan bir bölünme şeklidir. Düşük gelirli gruplar için, kaçak yapılaşmaya uygun ucuz arsa sahibi olmanın en kolay yolu hisseli tapu sahibi olmaktır. Bu çalışma, hisseli mülkiyet altındaki arazilerin imarlı arsaya dönüşüm sürecinin belirlenmesini amaçlamakta olup, hisseli mülkiyet oluşumu, kaçak yapılaşma ve ıslah planlaması arasındaki ilişkileri temel almıştır. Ayrıca bu süreci etkileyen faktörler ve gruplar ile mülkiyet haklan, ifraz sistemi ve hisseli mülkiyetin mekansal yapıyı nasıl belirlediği ve imarlı arsaya dönüştüğü görgül bir çalışma ile tartışıldı. Türkiyede hisseli mülkiyetin niçin ve nasıl oluştuğuna dair yapılan değerlendirmeleri, yasal boşluklar, arsa pazar, konut pazar ve emlakçılar açısından gruplandırabiliriz. Hisseli mülkiyet olgusunun neden olduğu olumsuz sonuçlan özetlemek olasıdır: hisseleri üzerinde kullanım hakkına sahip olan hissedarlar, planlı kentselgelişmelere uymayan farklı eğilimler gösterirler. imar Kanunu'nda izin verilen parsel büyüklüğü yasal olmayan parselasyon planlarında küçültülerek, daha küçük oranlar halinde hisseli mülkiyet olarak satılmıştır. Plandaki yollar ve çoğu kez ortak kullanımlara ayrılan alanlar da hisseli olarak satılmıştır. Ancak asıl sorunlar yapılaşma başlayınca ortaya çıkmaktadır. Planlama kontrolü ve yapılaşma düzeni olmadığı için yapıların çoğu birbirine çok yakındır. Böyle alanlar kentsel standartlarda da yetersiz olmaktadır. Hisseli mülkiyet olgusunun yarattığı olumsuzlukları gidermek için ıslah planı önerilip uygulanmıştır. Islah planları belirli nedenlerden ötürü etkili olamamaktadır: hisseli arsaların kamulaştırılması ve arsa ve arazi düzenlemesinin yapılması, yetkili kurumlara sorunlar yaratmaktadır. Ayrıca, mevcut yüksek yoğunluk ve yapılaşma ıslah planlarını etkisiz kılmaktadır. Mevcut çok katlı yapılara tapu vermek ise yönlendirici bir gelişme değildir. Çünkü bireyler zaten hisseli mülkiyet oluşumunda hisseli tapuya sahiptirler; ıslah planı ile yalnızca kat mülkiyetine geçiş sağlanmaktadır. Islah planı, bir yandan hisseli mülkiyetin neden olduğu olumsuzlukları gidermeye çalışırken diğer taraftan hisseli arsaların imarlı arsaya dönüşümünü arsa va arazi düzenlemesi ile sağlamaktadır. Bundan dolayı düzenlemenin yapılacağı alanın sınırlan çizilerek, bu sınır içindeki bütün hissedarların hisselerinin birleştirilmesi ve dağıtım cetvellerinin hazırlanması gerekmektedir. Bu durumda plancının ve planın rolü, gruplar (yapı sahibi hissedarlar, yapı sahibi olmayan hissedarlar ve belediye) arasında bir arabulucu role indirgenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE SHARED OWNERSHIP PROCESS IN URBAN DEVELOPMENT Meral, Dilek M.S., Department of City Planning Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Murat Balamir January 1996, 215 pages Urbanization in Turkey reveals transformation processes in the structure of land ownership different than other countries. The passively controlled zone planning, development regulations and deficiencies in Law, have created a system which permitted constructions without restriction. Shared ownership is the unauthorized subdivisioning of land, especially in the peripheral zones of cities outside the boundaries of development plans. Buying a shared title of cadastral parcel, is the most common way of obtaining a piece of land and later the production of unauthorized construction especially for the low income groups. The purpose of this study is to achieve some clarification on how land, under the shared ownership, is transformed into development plots. This is studied with reference to the relations between three activities: formation of shared ownership, unauthorized construction and improvement planning. This thesis discusses factors and parties affecting the formation of property rights and land subdivisioning system, and also traces how land under shared ownership effect the land use pattern, and how the deliberate transformation of the shared ownership process was provided, by the help of an empirical study. There seems to exist four explanations as to why and how shared ownership emerged in Turkey. These relate to the deficiencies in Law, land markets, housing markets and realtors. i i iThe adverse results of this phenomenon are : shareholders, claiming full rights of use on their shares, show different tendencies which may not necessarily coincide with planned urban development. By means of the informal subdivisioning plans, parcel sizes as determined by Development Law are mmimized and sold out in smaller portions under shared ownership. Roads and sometimes public spaces in these plans are sold jointly. The main problem comes to surface when buildings are built on such lands. There is no planning control and construction order. So most of the buildings override conditions of proximity and height. In these areas, environmental and urban service standards are insufficient. The improvement plans are devised and implemented supposedly to remove these adverse results. However such plans are not effective in this line: since expropriation of shared lands and making land arrangements according to this plan, bring many problems for the public authorities due to the intensive density and construction in such areas. Since most of the development in such areas are unauthorized high-rise apartment blocks, giving title-deeds does not provide any improvement for such buildings, as title-deeds already exist even though these buildings are unauthorized. These title-deeds are legalized anyhow, simply by transferring to flat ownership. On the one hand, improvement plans are implemented to remove such negative consequences of shared ownership, on the other, such plans provide a transformation process for shared ownership into development parcels by means of rearrangements of land and plots. So the boundaries of such an area where land arrangement will be made, could be drawn, all shares in these boundaries could be consolidated and new distribution tables could be prepared. In this condition, the role of planner and plan is reduced only to that of a negotiator between groups (building owner shareholders, unbuilding owner shareholders and municipality).