Performance analysis of the DECT receiver by simulation
DECT almacının simulasyon ile performans analizi
- Tez No: 56478
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN TANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: DECT, Limiter Discriminator Integrator Detection, PLL IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
öz DECT ALMACININ SİMULAS YON İLE PERFORMANS ANALİZİ Ölgen, Derya Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yalçın Tanık Ocak 1996, 106 sayfa Bu çalışmada, 'Digital European Cordless Telecommunications' (DECT) sistemi için bir almaç yapısı simulasyon ile incelenmiştir. Almaç devresi simulasyonu ara frekans (AF) filtresi, dedektör, eş zamanlayıcı ve karar gibi bloklardan oluşmuştur. Göndermeç, geçiş ortamı ve eklenen beyaz Gauss gürültüsü (EBGG) simulasy onları da simulasyon zincirini tamamlamak açısından yapılmıştır. Kanal, ya EBGG kanalı ya da iki yollu kanal modeli ile simule edilmiştir. Sistemin AF filtresi olarak markette bulunan bir SAW filtre kullnılmıştır. Buna ek olarak çeşitli bant genişliği ve derecelerde Butterworth filtreler de AF filtresi olarak ele alınmıştır. Temel olarak iki dedektör kullanılmıştır: toplama ve söndürmeli sınırlayıcı ayırtaç ve faz kilitlemeli detektör (FKD). Simulasyonlarda eş zamanlayıcı olarak Gardner eş zamanlayıcısı yer almaktadır. Almacın değişik koşullardaki performansı kişisel bilgisayarda gerçekleştirilmiş olan simulasyon yazılımları ile elde edilmiştir. Simulasyon sonuçlan, asıl olarak hem bir EBGG kanal hem de iki yollu zayıflayan bir kanal altındaki 'bit error rate' (BER), ayrı kanal ve yan kanal performaslarındanoluşmuştur. Sonuçlar göstermektedir ki, Gardner eş zamanlayıcı performansı sistemimiz için yeterince iyidir ve FKD demodulatoru, sınırlayıcı ayırtaç demodulatoru ile yaklaşık aynı performansı göstermektedir. Buna göre, DECT almacı için daha basit yapısı ve ucuz oluşu gibi sebeplerden dolayı sınırlayıcı ayırtaç demodulatoru seçilmelidir. AF filtresinin band ve faz karakteristiği dahil olmak üzere, filtre karakteristiğine önem verilmesi gerektiği gösterilmiştir. Sistemin yan kanaldan gelen bozucu işareti bastırmak için keskin bir filtreye ihtiyaç vardır. AF filtresinin fazının doğrusallaştırılmasının etkileri de incelenmiş ve AF filtresinden sonra faz doğrulayıcısı uygulandığı zaman, sistemin özellikle BER performansında iyileştirilme elde edildiği gösterilmiştir. Bu durum hem EBGG hem de çok yollu zayıflayan kanal için geçerlidir. Anahtar kelimeler DECT, Sınırlayıcı ayırtaç toplayıcı detektör, FKD vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERFORMANCE ANALYSIS OF THE DECT RECEIVER BY SIMULATION Ölgen, Derya M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yalçın Tanık January 1996, 106 pages In this study, a receiver structure for the Digital European Cordless Telecommunications (DECT) system is analysed by simulation. The receiver consists of several blocks such as the intermediate frequency (IF) filter, detector, synchronizer and decision blocks. The modelling of the transmitter, transmission medium and noise and interference are also performed to complete the simulation chain. The channel is simulated by either the Additive White Gaussian Noise (AWGN) channel or the two-tap channel model. As the IF filter of the system, a commercially available SAW filter is used first. Then several Butterworth filters with different bandwidth and orders are considered for the IF filter. Basically, two detectors were used: the limiter discriminator with an integrate and dump filter and the phase locked loop (PLL) demodulator. In the simulations, the Gardner synchronizer is used for timing recovery in the system. The performance of the receiver under different conditions is evaluated by software simulations that were performed on a personal computer. The simulation results consist of primarily the bit error rate (BER), co-channel and madjacent channel performances both under an AWGN channel and a multipath fading channel. The results show that the Gardner synchronizer performance is good enough for the system and also that the PLL detector has approximately the same performance as the limiter discriminator detector and hence for the DECT receiver, the limiter discriminator detector should be chosen because of its simple structure and low cost. It has been shown that attention should be paid to the IF filter characteristics in terms of bandwidth and phase characteristics and that a sharp filter is needed to overcome the interference caused by the adjacent channel. The effect of linearization of the IF filter phase characteristics has also been investigated and it has been shown that when a phase equalizer is inserted after the IF filter, considerable improvement is obtained especially for the BER performance of the system. This condition holds for both the AWGN and the multipath fading channel.