Azerbaycan yerel yönetim sisteminde stratejik planlama modelinin hukuki uygulanabilirliği: Türkiye örneği
Legal applicability of strategic planning model in the Azerbaijan local management system: The sample of Turkey
- Tez No: 564843
- Danışmanlar: PROF. DR. EYYUP GÜNAY İSBİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Stratejik Planlama, Yerel Yönetimler, Belediye Sistemi, Yerel yönetimlerde Stratejik Planlama, Strategic Planning, Local Governments, Municipal System, Strategic Planning In Local Governments
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Günümüz itibariyle çağdaş devletler, siyaset, ekonomi, teknoloji, sağlık ve bilimin de dahil olduğu birçok alanda değişim ve dönüşüm yaşamaktadır. Tabii bu gelişmeler yaşadığımız zamanda hızla büyüyen küreselleşme ve globalleşme düşüncelerinin ürünüdür. Bu düşünce ve hareketliliğin yaşandığı bir zamanda stratejik planlama uygulamaları yönetimin bulunduğu tüm alanlarda gün geçtikçe daha da güncel olmaya ve önem arz etmeye başladı. Araştırmamızda da stratejik planlama yerel yönetimler açısından incelenmiş, bu planlama süreci ve tekniklerinin Azerbaycan yerel yönetim birimi olan belediye sistemine uygulanabbilmesi için önerilerde bulunulmuştur. Not olarak belirtebilirim ki, şimdiye kadar Azerbaycan belediye sisteminde bu uygulamayla ilgili herhangi bir çalışma veya araştırma yapılmamıştır. Hatta devlet tarafından bile stratejik planlamanın belediye sistemine uygulanması konusuyla ilgili herhangi bir düzenleme veya kanun tasarısı yapılmamıştır. Araştırmamızda özellikle bu boşluğu doldurabilmek adına öneri ve tavsiyelerde bulunulmuştur. Araştırmamızın birinci bölümünde, strateji ve stratejik planlama kavramı teknik ve uygulama yöntemleriyle ele alınmıştır. İkinci bölümde, Azerbaycan ve Türkiye`de yerel yönetim sistemi, yapısı, anayasal ilkeleri ve genel görünümü incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise stratejik planlama modelinin Türkiye örneği esasında Azerbaycan belediye sistemine hukuki açıdan uygulanabilmesi için gereken öneri ve tavsiyelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
As of today, contemporary states are experiencing change and transformation in politics, economics, technology, health, science and in many areas. These developments, of course, are the product of rapidly growing globalization and globalization ideas. At a time of this thought and mobility, strategic planning practices began to become more and more current and important in all areas where the management was taking place. In our study, strategic planning was examined in terms of local administrations and suggestions were made for the implementation of this planning process and techniques to the municipal system of Azerbaijan. As a note, I can specify, that, there is no study or research on this practice in the municipal system of Azerbaijan until now. Even, no regulation or draft law on the implementation of the strategic planning by the government on the municipal system has been made. The aim in our research is especially to be useful to fill this gap it has been made suggestions and recommendations based on the sample of Turkey. In the first part of our research, the concept of strategy and strategic planning is handled with technical and application methods. In the second part, Azerbaijan`s and Turkey`s local government system, structure, constitutional principles and general appearance were investigated. In the third part of the strategic planning model in legal terms required for implementation of recommendations and proposals to the Azerbaijani municipal system it was made based on the example of Turkey.