İlkokul hayat bilgisi dersi öğretim programının din eğitimi bakımından değerlendirmesi
Evaluation of elementary lifescience curriculum program in terms of raligious education
- Tez No: 564859
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ÇELİKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programı, İlkokul, Din Eğitimi İhtiyacı, Din Öğretimi, Kazanım, Life Science Curriculum, Elementary, Necessity of Religious Education, Religious Education, Objective
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Hayat bilgisi dersi hayatın bilgisini konu edinmesi bakımından ilkokul dersleri arasında belkemiği işlevi gören bir derstir. Çocuklar, bu derste öğrendiklerini günlük hayatlarında kullanarak okul- hayat ilişkisini kurmuş olurlar. Hayat bilgisi dersi bu önemi dolayısıyla 1926'dan beri ilkokulun ilk üç yılında okutulmaktadır. Hayat bilgisi dersinin okutulduğu bu dönemde ilkokul programında din eğitimiyle ilgili herhangi bir ders bulunmamaktadır. Bu çalışmada hayat bilgisi dersinin din eğitimine katkısı ve bu dönem çocuklarının dinî ihtiyaçlarını karşılayabilme durumu incelenmiştir. Birinci bölümde ilkokul çağı çocuklarının eğitimi, hayatlarında dinin yeri, din eğitimi ihtiyacı, din eğitimi ihtiyacının desteklenmesi ve din eğitimiyle ilgili bazı konular ele alınmıştır. İkinci bölümde ilkokulda hayat bilgisi dersinin yeri ve önemi, tarihçesi, diğer derslerle ilişkisi ve programın din eğitimiyle ilişkisine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde hayat bilgisi dersi kazanımları din eğitiminin felsefi, bireysel ve toplumsal temellerine ve hayat bilgisi dersi temaları din eğitimi- öğretimine göre incelenmiştir. Çalışmamızda din eğitimiyle ilgili kavramların bulunduğu kazanımlar tablo haline getirilerek ilkokul din kültürü ve ahlâk bilgisi dersi kazanımlarıyla karşılaştırılmış, kavramlarla ilgili Kuran'dan ayetlere yer verilmiştir. Kazanımlar ve ayetler birlikte yorumlanarak genel bir değerlendirme yapılmıştır. İncelediğimiz kavramlarla ilgili birer kazanım seçilerek örnek ders planları hazırlanmış ve üçüncü bölümün sonuna eklenmiştir. Ders planları, tezimizin uygulamaya yönelik kısmını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Life science lesson is a fundamental lesson among other elementary lessons in that it includes the knowledge of existence/life. Children find out the relationship between life and school by using learnings from the life-science lesson in the daily life. Because of the importance of this reason, life-science lesson is educated in first three years of elementary school since 1926. During these three years, there is no any religious education lessons in the elementary school curriculum. In this study, the help of life science lesson based on religious education and meeting elementary age-group children's needs is analyzed. The first part of study is about education of elementary-age children, religion among elementary-age children, the necessity of religious education, supporting of the necessity of religious education and some topics related to religious education. In the second part of study, it is examined the history and the importance of life science lesson and the place of elementary school, the relationship of life science lesson between other courses and religious education. The third part of study is about the examination of life science lesson objectives according to religious education based on philosophical, individual, and social base and the examination life science themes according to religious education. In this study, objectives including terms about religious education is showed in a table and is contrast with Education of Religion and Ethics lesson objectives by exemplifying with the verses of the Qur'an. All of these are interpreted then a general assessment is done. In the fourth and last part of this study, sample lesson plans are prepared by choosing an objective about an investigated term. Lesson plans is an application part of our thesis.