Substitution kinetics of cyclooctadiene in tetracarbonyl (cyclooctadiene) metal (zero), (metal:chromium, molybdenum, tungsten), by bis (diphenyl phosphino) methane
Tetrakarbonil (siklooktadien) metal (sıfır)daki (metal,krom,molibden,volfram) siklooktadienin bis (difenilfosfino) metan ile yer değiştirme kinetiği
  1. Tez No: 56489
  2. Yazar: SALTUK SALDAMLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bis(difenilfosfino)metan, Karbonil, Kinetik, Krom, Molibden, Volfram, Siklooktadien, Yerdeğiştirme. VI, Bis(diphenylphosphino)methane, Carbonyl, Chromium, Molybdenum, Tungsten, 5-Cyclooctadiene, Kinetics, Substitution. iv
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Cr(CO)4(îi2:2-l,5-COD) ve W(CO)4(îi2:2-l,5-COD) komplekslerindeki 1,5- siklooktadien (COD) ligandının, bis(difenilfosfino)metan (DPPM) ile yer değiştirmesinden, sırasıyla, Cr(CO)4(DPPM) ve W(CO)4(DPPM) elde edildi. Başlangıç maddeleri M(CO)4(DPPM) ve ürünler M(CO)4(DPPM) (M = Cr, W) hazırlandıktan sonra IR-spektroskopisi yardımıyla tanımlandı. Her kompleks için, CO-gerilme titreşimlerine ait molar soğurma katsayısı saptandı. Gözlenen hız sabitinin, giren ligandın (DPPM) ve çıkan ligandın (COD) derişimine bağlı değişimi vincelendi. Kinetik verilerin değerlendirilmesinden önesürülen mekanizmada, M- olefin bağlarından birinin kırılmasının, hız belirleyen basamak olduğu görüldü önerilen bu mekanizmadan bir hız bağıntısı elde edildi. Nicel IR-spektroskopisi ile toplam madde miktarında bir azalma olmadığı gözlendi. Bu da, yerdeğiştirme reaksiyonu boyunca kayda değer bir bozunma olmadığını göstermektedir. Değişik sıcaklıklardaki kinetik çalışmalardan, reaksiyonun aktivasyon entalpisi (AH*) ve aktivasyon entropisi (AS*) hesaplandı.
Özet (Çeviri)
Substitution of 1,5-cyclooctadiene (COD) in Cr(CO)4(îi2:2-COD) and W(CO)4Cn2:2-COD) by bis(diphenylphosphino)methane (DPPM) yields Cr(CO)4(DPPM) and W(CO)4(DPPM), respectively. The kinetics of this substitution was studied by means of quantitative FTIR-Spectroscopy. Starting materials Cr(CO)4(tı2:2-COD) and W(CO)4(îi2:2-COD) and the products Cr(CO)4(DPPM) and W(CO>4(DPPM) were prepared and identified by using IR-Spectroscopy. The ÎR extinction coeflScients for CO-stretching were determined for ali of the complexes. Variations in observed rate constant (k^g) iiiwith temperature, concentration of entering ligand (DPPM) and concentration of leaving ligand (COD) were studied. From the evaluation of kinetic data, öne can propose a mechanism in which the rate determining step is the cleavage of öne of the two M-olefin bonds for both W(CO)4(tı2:2-COD) and Cr(CO)4(Ti2:2-COD). A rate law is derived from the proposed mechanism for both of the reactions. Quantitative IR-spectroscopy does not show any significant reduction in the total amount of substances (material balance). This implies that there is no decomposition in noticeable amount during the substitution reaction. The activation enthalpy (AH*) and the activation entropy (AS*) are determined from the kinetic data for the substitution reaction of COD in both Cr(CO)4(n2:2-COD) and W(CO)4(îi2:2-COD) with DPPM at difFerent temperatures.