A Novel synthesis of various butenolides
Çeşitli bütenolitlerin yeni bir yöntemle sentezlenmeleri
- Tez No: 56490
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Mangan (III) asetat, Kurşun (IV) asetat, Bütenolid, a'-Asiloksi- a, |3-doymamış keton, (+/-)-Mintlakton. VI, Manganese (III) acetate, Lead (IV) acetate, Butenolide, ct'- Acyloxy-a, P-unsaturated ketones, (+/-)-Mintlactone. IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
ct,P-BütenolidTerin doğada yaygın olarak bulunması, bunların sentetik olarak eldesine büyük ilgi uyandırmaktadır. Çeşitli bütenolidlerin sentezlenmesi için yeni bir yaklaşım gerçekleştirilmiştir. a'-Asiloksi-a,p-doymamış siklik ketonların sentezinde anahtar basamak olarak uygun cc,P-doymamış siklik ketonlar ile 2-chloropropionik asit varlığında mangan (III) asetat kullanılmıştır. Arbuzov reaksiyonu ile asiloksi enonlar fazla miktarda trietilfosfıt ile tepkimeye sokulmuş ve uygun fosfonatlar elde edilmiştir.Elde edilen fosfonatlar molekül içi Horner-Emmons halkalaşma reaksiyonu ile baz varlığında hedef bütenolidleri vermişlerdir. Aynı zamanda bu çalışmada önemli biyoaktiviteye sahip (+/-)-Mintlakton yeni bir yöntemle sentezlenmiştir. Kurşun (IV) asetat da mangan (III) asetat gibi enonlarda a-oksidasyona neden olmaktadır. Bu amaçla 4-metil siklohekzanon kurşun (IV) asetat ile tepkimeye sokulmuş ve 2-asetoksi-4-metil siklohekzanon elde edilmiştir. 2- Asetoksi-4-metil-siklohekzanon K2CO3 ve sulu metanol varlığında hidroliz edilmiştir. Oluşan hidroliz ürünü ile kloropropionil klorid tepkimesi sonucu 2- kloroasiloksi siklohekzanon elde edilmiştir. Çalışmanın bundan sonraki aşamasında Arbuzov reaksiyonu ve molekül içi Horner-Emmon's halkalaşması ile (+/-)-Mintlakton elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The a,P-butenolide functionality is widely distributed in nature and has attracted a great deal of synthetic interests. A new approach has been developed and applied to synthesis of various butenolides. The key step involves the synthesis of a'-acyloxy-ct,P-unsaturated cyclic ketones from the corresponding oc,P- unsaturated cyclic ketones by using Manganese (III) acetate in combination with 2-chloropropionic acid. The Arbuzov 111reaction of cc'-acyloxy enones with excess triethylphosphite gave the corresponding phosphonates. The intramolecular Horner-Emmons type cyclization reaction of the phosphonates in the presence of a base gave the target butenolides. In addition to this study, (+/-)-Mintlactone was synthesized which shows important biological activity. cc-Oxidation of enone was carried out with lead (IV) acetate as well as manganese (III) acetate. For this purpose 4-methyl cylohexanone was hydrolyzed with lead (IV) acetate and the resultant product of 2-acetoxy-4- methyl cyclohexanone hydrolyzed with K2CO3 in aqueous MeOH. The hydrolyzed product was reacted with chloropropionyl chloride to yield 2-chloroacyloxy 2- cyclohexanone. Application of the Arbuzov reaction followed by intramolecular Horner-Emmons type cyclization reaction provided a convenient synthesis of (+/-)-Mintlactone.