Biochemıstry of chlorolignin and chloropesticide degradation
Klorolignin ve kloropestisit parçalanma biyokimyası
  1. Tez No: 56496
  2. Yazar: SEYHUN YURDUGÜL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CELAL F. GÖKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Beyaz çürükçül fungus, Phanerochaete chrysosporium. Trametes versicolor. Klorolignin, Lindan parçalanması iv, White-rot fungi, Phanerochaete chrysosporium. Trametes versicol- or, chlorolignin. lindane degradation. in
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZ KLOROLİGNİN VE KLOROPESTİSİT PARÇALANMA BİYOKİMYASI Yurdugül, Seyhun Yüksek Lisans, Biyokimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Celal F. Gökçay Mayıs 1996, 94 Sayfa Beyaz çürükçül funguslar, ligninin ve lindan gibi kloroligninin yapısına benzeyen organoklorlu pestisitlerin parçalanmasında yer alan bir organizma grubudur. Beyaz çürükçül funguslara dahil olan Phanerochaete chrysosporium ve Trametes versicolor organizmaları katı fazda ve sıvı fazda çalkalamak erlenlerde üretilenler olmak üzere iki gurupta incelenmiştir. Katı faz üremesi esnasında E. chrysosporium ve T. versicolor kaü lindanın bulunduğu alanlarda ve lindan emdirilmiş kömür parçacıkları üzerinde üreyebilmiştir. Bu üremeler için lindan içeren malt agarlı penilerde inkübasyon yapılmış ve üreme kaydedilmiştir. Lindan içeren malt agarlı petrilerdeki kültürler, Saboraud agar ve lindan çözeltisi içeren çalkalamak edenlere aktarıldığında, gaz kromatografisi analizi ile önemli miktarda lindanın parçalandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BIOCHEMISTRY of CHLOROLIGNIN AND CHLOROPESTICIDE DEGRADATION Yurdugiil, Seyhun M. S., Department of Biochemistry Supervisor: Prof. Dr. Celal F. Gökçay May 1996, 94 Pages White-rot fungi are a group of organisms that participate in lignin degradation, as well as the degradation of organochlorine pesticides resembling the chlorolignin structure, such as lindane. Phanerochaete chrysosporium and Trametes versicolor. which are belonging to the white-rot fungi, were examined in solid-state and shake flask experiments, to remove an organic pollutant, namely lindane. During the course of solid state experiments, it was observed that P. chrysosporium and T. versicolor were able to grow in the presence of solid lindane and lindane-impregnated coal par ticles. The fungi were cultured on lindane-containing malt agar plates and growth was recorded. When the cultures on lindane-containing malt agar plates were trans ferred onto shake flasks, containing Saboraud medium and lindane solution, the gas chromatography analysis indicated a significant amount of degradation of lindane.