Karaciğer naklinin yoğun olarak yapıldığı coğrafik bir bölgede organ nakline bakışın analizi (Malatya ili örneği).
Analysis of perspective to organ donation, in a geographical region with frequent liver transplantation (Malatya experience).
- Tez No: 564992
 - Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÜNAL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
 - Anahtar Kelimeler: Organ Bağışı, Karaciğer Nakli, Organ Nakli Koordinatörlüğü, Organ Donation, Liver Transplantation, Organ Transplantation Coordinator
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İnönü Üniversitesi
 - Enstitü: Karaciğer Nakli Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu araştırma, karaciğer naklinin yoğun olarak yapıldığı Malatya ilinde, organ nakli yapılan hasta yoğunluğu farklı iki köyde yaşayan kişilerin,“Organ Nakli ve Bağışı”hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarını analiz etmek için planlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu araştırma Şubat 2017-Kasım 2017 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırma, Parçikan köyünden 134, Çiftlik köyünde ise 136 gönüllü katılımcıya ulaşılarak toplam 270 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Veriler sosyodemografik, organ nakline ilişkin bilgi, tutum ve davranışa yönelik sorular içeren anket formu kullanılarak elde edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılanların %49,6'sı Parçikan , %50,4'ü ise Çiftlik köyünden idi. Katılımcıların 138'i (%51,1) erkek, 132'si (%48,9) ise kadındır. Katılımcıların çoğunluğu %74,8'i organ bağışlamaya olumlu baktığını, organ bağışına olumsuz bakma durumlarına ilişkin nedenlerin başında“cesaretsizlik”(%40,3) geldiğini ifade etti. Katılımcıların nakli yapılabilen organ olarak birinci sırada karaciğeri (%79,3) belirtmişlerdi. Organ bağışının nereye yapıldığını bilme durumlarının Parçikan köyü katılımcılarının (%56,7), Çiftlik köyü katılımcıların (%36) (p=0,001), karaciğerin organ naklinden sonra kendini tamamlayabileceğini bilmenin Parçikan köyü katılımcılarının (%75,4), Çiftlik köyü katılımcılarına (%57,4) (p=0,001), beyin ölümüne inanmalarının Parçikan köyü katılımcıların (%79,1), Çiftlik köyündeki katılımcılarına (p=0,000), çevresinde organ nakli olan birini tanımalarının Parçikan köyü katılımcılarının (%63,7), Çiftlik köyü katılımcılarına göre (%16,2) (p=0,000) anlamlı olarak yüksek bulundu. Sonuç: Parçikan köyünde organ nakli olmuş kişi sayısının Çiftlik köyüne göre daha yüksek sayıda olması, Parçikan köyü katılımcılarında organ nakli ve bağışı konusundaki bilinç ve farkındalık düzeyinin daha yüksek olmasında belirleyici bir faktör olarak ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was planned to analysis knowledge, attitudes and behaviors of“Organ Transplantation and Donation”of people living in two villages with different density of organ transplantation in Malatya province where liver transplantation is performed intensively. Materials and Method: This study was conducted between February 2017 and November 2017. The study, 134 individuals from Parçikan village and 136 individuals from Ciftlik village participated. Data were obtained by using a questionnaire containing questions related to socio-demographic data of individuals, assessment of knowledge regarding organ donation and transplantation, and assessment of attitudes and behaviors of individuals regarding organ donation. Data obtained as a result of questionnaire were expressed as percentage. Results: Hundred and thirty four (49.6%) participants from Parçikan village and 136 (50.4%) villagers from Ciftlik village were evaluated in the study. There were 138 Male (51.1%) and 132 female (48.9%). When participants were analyzed in general; 74.8% of participants had a positive attitude towards organ donation, and main reason for neglecting organ donation was“lack of courage”(40.3%). Participants stated liver (79.3%) as transplantable organ. The knowledge regarding centers of liver transplantation in Parçikan and Çiftlik villages were (%56,7) and (%36) respectively (p=0.001). Knowledge regarding regeneration of liver following liver transplantation in Parçikan and Çiftlik villages were(%75,4) and (%57,4) (p=0.001). Knowledge regarding brain death in Parçikan and Çiftlik villages were (%79,1) and (%58,1) (p=0.001). Acquaintance with a patient who has received organ transplantation in Parçikan and Çiftlik villages were (%63,7) and (%16,2) (p=0.000) significantly higher. Conclusion: The fact that the number of transplant recipients in Parçikan village is higher than that of Çiftlik village is a determining factor in higher consciousness and awareness of organ donation and donation in Parçikan village participants with respect to Çiftlik village.