Mısır saplarının yonga levha üretiminde değerlendirilmesi
Investigation of particleboard manufacturing possibilitiesfrom corn stalks
- Tez No: 565019
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: Mısır sapı, Yonga levha, Üre formaldehit, Teknolojik özellikler, Formaldehit emisyonu, Corn Stalk, Particleboard, Urea formaldehyde, Technological properties, Formaldehyde emission
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışma kapsamında karaçam (Pinus nigra Arnold) ve mısır sapı (Zea mays indurate Sturt.) yongalarının belli oranlarda (%0, 25, 50, 75 ve 100) karıştırılması ile yonga levhalar üretilmiştir. Mısır saplarının yonga levha üretimine uygunluğu araştırılmıştır. Yonga levhalar üç tabakalı olarak üre-formaldehit tutkalı ile üretilmiştir. Üretilen levhaların bazı fiziksel ve mekanik özellikleri test edilmiştir. Levhaların fiziksel özelliklerinden rutubet miktarı, birim hacim ağırlık değeri (yoğunluk), 2 ve 24 saatteki su alma miktarı ve kalınlık artış miktarları belirlenmiştir. Mekanik özelliklerden ise eğilme direnci, eğilmede elastikiyet modülü ve yüzeye dik yönde çekme direnci standartlarda belirtilen esaslara uygun olarak tespit edilmiştir. Deneme levhalarının formaldehit emisyon testleri perforatör yöntemine göre fotometrik olarak belirlenmiştir. Sonuçta mısır saplarından % 50 oranlarında karışım halinde standartlara uygun levhalar üretilebileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, particleboards were produced by mixing black pine (Pinus nigra Arnold) and corn stalk (Zea mays indurate Sturt.) Chips in certain proportions (0, 25, 50, 75 and 100%). The suitability of corn stalks for particleboard production was investigated. The particleboards were produced in three layers with urea-formaldehyde resin. Some physical and mechanical properties of the produced particleboards were tested. The physical properties; Moisture content, density, water uptake in 2 and 24 hours and thickness swelling were determined. The mechanical properties, bending strength, modulus of elasticity in bending and tensile strength perpendicular to the surface were determined in accordance with the principles specified in the standards. Formaldehyde emission tests were determined photometrically according to the perforator method. As a result 50% of using the corn stalks can be produced as a mixture of standards-compliant particleboars.