Kahramanmaraş'ta yetiştiriciliği yapılan bazı incir (Ficus carica L.) çeşit ve genotiplerin fitokimyasal özelliklerinin belirlenmesi
Determination of the phytochemical properties of some fig (Ficus carica L.) varieties and genotypes is grown in Kahramanmaras
  1. Tez No: 565048
  2. Yazar: AYŞEGÜL ESRA GÖLCÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF NİKPEYMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: İncir, çeşit, genotip, fitokimyasal özellikler, antioksidan, pomoloji, Fig, variety, genotype, phytochemical characters, antioxidant, pomology
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Sağlıklı ve uzun yaşamın simgesi olan incir, meyvesinin içerisinde bulunan 50'den fazla bileşikle insan sağlığına zararlı olan birçok hastalığa karşı koruyucu ve önleyici etki göstermektedir. Bu çalışma Kahramanmaraş Bölgesinde yetiştiriciliği yapılan bazı incir çeşit ve genotiplerin fitokimyasal ve antioksidan özelliklerinin belirlenmesi için yapılmıştır. Çalışmada Sarılop, Sultan Selim, Bursa Siyahı incir çeşitleri ve Bardak, Sarı, Abbas incir genotipleri kullanılmıştır. Bu çeşit ve genotiplerde toplam antioksidan kapasitesi, toplam antosiyaninler, toplam fenoller ve şeker analizleri yapılmıştır. Ayrıca meyve kalitesini belirlemek için pomolojik özelliklerinden meyve ağırlığı, meyve eni, meyve boyu, boyun uzunluğu, sap uzunluğu, ostiolum açıklığı, SÇKM, pH, asitlik ölçümleri ile meyve kabuk rengi ve meyve iç rengi ölçümleri (L, a, b değeri olarak) değerlendirilmiştir. Çalışmada kullanılan çeşit ve genotiplerin toplam antioksidan kapasitesi % 11.98-39.82, toplam fenol içeriği 81.96-105.46 mg GAE/100g ve toplam antosiyanin içeriği, 912.04-5241.77 cyanidin-3-glucoside mg/L arasında değişim göstermiştir. Bu özelliklere göre siyah renkli Bursa Siyahı çeşidinin toplam antosiyanin içeriği yüksek olurken, toplam antioksidan ve fenol içeriği Sultan Selim çeşidinde yüksek görülmüştür. İncirde toplam antosiyaninlerin ve toplam fenollerin, toplam antioksidan kapasitesi üzerinde çok önemli katkısı olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, meyvedeki fitokimyasal özelliklerin çeşitlere bağlı olarak büyük farklılık gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The fig fruit which is symbol of healthy and long life, with more than 50 compounds contained in the fruit has a protective and preventive effect against many diseases that are harmful to human health. This study was carried out to determine the phytochemical and antioxidant properties of some fig varieties and genotypes cultivated in Kahramanmaras region. Sarılop, Sultan Selim, Bursa Siyahı fig varieties and Bardak, Sarı, Abbas fig genotypes were used. Total antioxidant capacity, total anthocyanins, total phenols and sugar analyzes were made in these and genotypes. In addition, fruit weight, fruit width, fruit size, neck length, stalk length, ostiolum interstice, SÇKM, pH, acidity measurements, fruit crust color and fruit internal color measurements (L, a, b value) evaluated. The total antioxidant capacity of the varieties and genotypes used in the study ranged from 11.98-39.82 %, total phenol content of 81.96-105.46 mg GAE/100g and total anthocyanin content, 912.04-5241.77 cyanidin-3-glucoside mg/L. According to these properties, the total anthocyanin content of the black colored Bursa Siyahı varieties was high, while the total antioxidant and phenol content was higher in the Sultan Selim cultivar. Total anthocyanins and total phenols in fig were found to have a significant contribution to total antioxidant capacity. As a result, the phytochemical properties of the fruit were found to differ greatly depending on the varieties.