Hemşirelerin duygusal emeklerinin örgütsel sinizme etkisi
The effect of nurses' emotional labor on organizational cynicism
  1. Tez No: 565047
  2. Yazar: TUÇE OKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERDA ALPER AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Nursing, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal emek, örgütsel sinizm, hemşire, Emotional labor, organizational cynicism, nurse
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Duygusal emek, örgütün istediği duyguları sergileyebilmek adına çalışanların duygularını düzenleyerek herkes tarafından görülebilecek yüz ve beden hareketleri ile karşısındakine iletmeleridir. Örgütsel sinizm ise kişinin çalıştığı örgüte karşı beslediği negatif duygu ve düşünceleridir. Bu çalışmanın amacı, hemşirelerin duygusal emeklerinin örgütsel sinizm üzerindeki etkisini belirlemektir. Bu kapsamda, duygusal emek davranışlarının alt boyutları olan yüzeysel rol yapma, derinden rol yapma ve doğal duyguların örgütsel sinizm üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırma tanımlayıcı ve kesitsel olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde çalışmakta olan 495 hemşire oluşturmaktadır. %95 güvenilirlik düzeyi ile 309 hemşire üzerinde anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Çalışmadan elde edilen veriler SPSS (Ver.22) programı ile değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan hemşirelerin duygusal emek ölçeğinin demografik verilere göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla, parametrik olmayan test teknikleri Mann Whitney U ve Kruskal Wallis H testleri ile incelenmiştir. Örgütsel sinizm ölçeğinin normallik analizinde istatistiksel olarak anlamlılık hesaplanamadığından parametrik test teknikleri kullanılmıştır. İki değişkenlilerde bağımsız t testi, çoklu değişkenlerde ise ANOVA testiyle incelenme yapılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek için korelasyon analizi yapılmıştır. Duygusal emeğin örgütsel sinizme etkisini belirlemek için ise regresyon analizi yapılmıştır. İstatistiksel olarak anlamlılık düzeyi p< 0,05 kabul edilmiştir. Elde edilen bulgular neticesinde, hemşirelerin duygusal emek kullanımının örgütsel sinizm üzerinde anlamlı etkisi saptanmamıştır (p> 0,05). Bununla birlikte duygusal emeğin alt boyutlarından yüzeysel rol yapmanın örgütsel sinizmi pozitif ve anlamlı etkilediği saptanmıştır. Doğal duyguların ise örgütsel sinizmi negatif ve anlamlı etkilediği belirlenmiştir. Sonuçlara göre, yüzeysel rol yapan çalışanların daha sinik tutum ve davranışlar sergilediği; doğal davrananların ise örgütleri hakkında daha az olumsuz tutum ve davranışlar sergiledikleri söylenebilir. Derinden rol yapma ve örgütsel sinizm arasında anlamlı korelasyon görülmemiştir. Duygusal emek ile demografik özellikler arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Örgütsel sinizm ile yaş, cinsiyet, toplam çalışma yılı, hastanede çalışma yılı, aylık gelir, haftalık çalışma süresi ve idari görev değişkenleri arasında anlamlı farklılıklar saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Emotional labor is the transfer of the facial and body movements that can be seen by everyone to the other individual by organizing their emotions in order to exhibit the emotions that the organization wants. Organizational cynicism, on the other hand, is the negative feelings and thoughts that a person feeds against the organization he / she works for. The aim of this study is to determine the effect of nurses' emotional labor on organizational cynicism. In this context, the effects of superficial role-playing, deep role-playing and natural emotions on organizational cynicism, which are the sub-dimensions of emotional labor behaviors, are examined. The research was conducted descriptively and cross-sectionally. The population of the study consists of 495 nurses working in Sivas Cumhuriyet University Health Services Application and Research Hospital. A questionnaire was applied to 309 nurses with 95% confidence level. The data obtained from the study were evaluated with SPSS (Ver.22) program. In order to determine whether the emotional labor scale of the nurses participating in the study differed according to demographic data, non-parametric test techniques were examined with Mann Whitney U and Kruskal Wallis H tests. Since statistical significance could not be calculated in the normality analysis of organizational cynicism scale, parametric test techniques were used. Independent t test was used for bivariate and ANOVA test was used for multiple variables. Correlation analysis was performed to examine the relationships between the variables. Regression analysis was used to determine the effect of emotional labor on organizational cynicism. Statistical significance level was accepted as p < 0.05. As a result of the findings, no significant effect of nurses use of emotional labor on organizational cynicism was determined (p> 0.05). However, it was found that superficial role playing, one of the subdimensions of emotional labor, positively and significantly affected organizational cynicism. It was determined that natural emotions negatively and significantly affected organizational cynicism. According to the results, it was observed that the employees acting superficially showed more cynical attitudes and behaviors; it can be said that individuals behaving naturally exhibit less negative attitudes and behaviors about their organizations. There was no significant correlation between“deeply acting”and organizational cynicism. There was no significant difference between emotional labor and demographic characteristics. Significant differences were found between organizational cynicism and age, gender, total working year, hospital working year, monthly income, weekly working time and administrative duty.