Traditional Urfa dwellings: An Investigation of part of the old town center
Geleneksel Urfa evleri: Eski kent merkezinin bir kısmının incelenmesi
- Tez No: 56506
- Danışmanlar: PROF. DR. VACİT İMAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Urfa Kenti, Geleneksel Evler, Geleneksel Yaşam, Aile - Konut Karşılıklı İlişkileri, Haremlik - Selamlık vı, Town of Urfa, Traditional Dwellings, Traditional Living, Family - Dwelling Interrelations, Haremlik”-“Selamlık”
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
öz GELENEKSEL URFA EVLERİ: ESKİ KENT MERKEZİNİN BİR KISMININ İNCELENMESİ Ören, Sevil Işıl Yüksek Lisans, Mimarlık Böiümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Vacit İmamoğlu Mayıs 1996, 224 sayfa Urfa, zengin kültürel ve tarihi mirasıyla Türkiye'nin önemli kentlerinden biridir. Kentin tarihi yerleşimi yıkımlara rağmen hala ayaktadır. Ancak sanayi ve ekonomik gelişmeler, sosyal hayattaki değişimler ve hızlı nüfus artışı sonucu kentin tarihi dokusu ticaret merkezi içinde sıkışıp kalmış ve yeni kentsel işlevlerin tehdidine maruz kalmıştır, özellikle tarihi dokunun önemli bir parçası olan geleneksel evler bu gelişmelerden nasibini almış, kentin yeni kurulan bölgelerinde apartman yaşamını tercih eden asıl sahipleri tarafından kaderlerine terk edilmiştir. Sonuç olarak evler ya yıkılmış ve yeni binalarla yer değiştirmiş, ya da çoğu kırsal kökenli dar gelirli aileler tarafından kullanılmaya başlanmış, yeni sakinlerinin mimari kaygıdan uzak değişim ve bölünmelerine uğramıştır. Bu çalışmanın ilgi odağı geleneksel Urfa evidir. Evlerin mimari özelliklerini anlatmadan önce Urfa kenti ve tarihi kentsel özelliklerinin üzerinde durularak genel bir çerçeve çizilmiştir. Fiziksel ve sosyo-kültürel etkenler yapının ana belirleyicileri olarak ele alınmıştır. Evlerin mimari özellikleri, kullanıcı nitelikleri ve sosyal bir birim olan aile ile mimari bir birim olan konut arasındaki karşılıklı ilişki göz önüne alınarak anlatılmıştır. Evleri ve fiziksel çevreyi daha iyi anlayabilmek için Urfa'daki aile yapısı ve sosyal hayatı hakkında da bilgi verilmiştir. Tarihi birmahalleden on evi kapsayan bir inceleme yapılarak bu evlerin mimari özellikleri geçmişteki ve şimdiki durumları göz önüne alınarak anlatılmıştır. Bu çalışma, geleneksel Urfa evlerinin iklim ve malzeme durumuna ve sosyo-kültürel yapıya ne kadar duyarlı olduğunu, ancak yetersiz teknik donanımları, hijyenik şartları ve düşük konfor seviyesiyle değişen yaşam koşullarına uyum sağlayamadığını ortaya koyuyor. Bu çalışmanın amaçlarından biri geleneksel evlerden alınan derslerin yeni çevrelerin ve konut projelerinin tasarımında kullanılmasıdır. Çalışmanın bir diğer amacı ise halkın, özellikle de sorumlu kuruluşların ilgisini konuya çekmek ve kültürel mirasımızı tamamen yok olmadan korumaya yönelik gerekli önlemleri almalarını sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TRADITIONAL URFA DWELLINGS: AN INVESTIGATION OF PART OF THE OLD TOWN CENTER Ören, Sevil Işıl M. A., Department of Architecture Supervisor: Prof. Dr. Vacit Imamoğlu May 1996,224 pages Urfa is one of the important cities in Turkey with its rich cultural and historical heritage. Her historical settlement is still standing despite the demolitions and destructions. However, due to the industrial and economic growth, changes in the social life of the city and the fast growing population, the historical settlement is cramped within the business district, under the threat of new urban functions. Especially traditional dwellings as the remarkable part of the historical settlement were left to their fate by their original owners who prefered apartment living in newly established districts. Consequently, the dwellings were either demolished and replaced by new buildings, or occupied^ by low-income people, mostly of rural origin who made alterations and divisions without the least architectural concern. This study focuses on the traditional dwelling unit in Urfa. Before explaining architectural characteristics of the dwellings, a contextual framework is drawn where the city of Urfa in general and its historical urban characteristics are mentioned. Physical and socio-cultural factors are taken as the basic determinants of the built-form. Architectural features of the dwellings are explained concerning user characteristics and the reciprocal relationship between the family as the social unit and the dwelling as the architectural unit. Information about the traditional family structure and social life in Urfa are also given in order to understand the iiidwellings and physical environment better. A survey is made including ten dwellings as part of a historical neighborhood, where the architectural characteristics are explained concerning their past and present states. This study indicates that traditional dwellings in Urfa are very sensitive when socio-culturat factors, climatic and material conditions are concerned; however they did not adapt changing living conditions with their inadequate technical services, hygienic requirements and low comfort conditions. One of the aims of this study is to derive some lessons from traditional dwellings in creating new environments and housing projects. Another aim of the study is to attract the attention of public and especially the responsible institutions to take necessary precautions for preservation of our cultural heritage before it totally disappears.