A Research on Bernard Tschumi's architectural intentions, suggestions and their sources of inspiration
- Tez No: 56507
- Danışmanlar: ALİ CENGİZHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mimarlık, mekan, olay, sorgulama, strateji, ivmelendirme, epizod. VI, Architecture, Space, Event, Strategy, Acceleration, Episode IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZ BERNARD TSCHUMİ'NÎN MİMARİ YAKLAŞIMI, ÖNERİLERİ VE ESİN KAYNAKLARI ÜZERİNE BÎR İNCELEME Yazgan, Kerem Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Öğr.Gör. Ali Cengizkan Eylül 1996, 119 sayfa Bu tez, mimarinin durağan, belirlenmiş ve indirgenmiş tanımına karşı geliştirilmiş dinamik ve önceden belirlenmemiş bir mimari kavrayış üzerine eleştirel bir çalışmadır. Konu, mimar Bernard Tschumi'nin mimarlık alanındaki sorgulamalarının, geliştirdiği stratejilerin ve bunların ardındaki esin kaynaklarının analizleri ile sınırlandırılmıştır. Tezin amacı, Tschumi'nin önerilerinden doğacak enerji ve potansiyel ivmeyi, gelecekteki mimari tasarım araştırmaları yararına ortaya çıkarmaktır. Çalışmanın ilk bölümünde, Tschumi'nin eleştirel fikirleri sunulmuş ve mimari alanda süregelen indirgeyici tutumun incelenmesi ile birlikte Tschumi'nin bu yaklaşımlar karşısındaki pozisyonu deşifre edilmeye çalışılmıştır. Mimaride“dikkatle korunan bilgisizlik ve dışlamalar”saptamasının da kısaca işaret ettiği yerleşmiş mimari alışkanlıkların, gelenekten gelen sınırlamalar ve çelişkilerin sorgulanması yapılmıştır. İkinci bölümde, Tschumi'nin bu durum karşısında ve mimari süreçler, kavramlar, sunuş teknikleri, binalar ve deneyimler için geliştirdiği stratejiler (Tschumi bu kavramlar arasında hiyerarşik bir sıra gözetmiyor), mimaritartışmalara katkıları açısından değerlendirilmiştir. Bu bölümün sonunda, Tschumi'nin düşüncesinin mekanlar ve kullanıcıları, mekanlar ve olaylar arasındaki ilişkilere odaklandığı ortaya konmuştur. Bütün bunlara ek olarak, Tschumi'nin görüşlerine temel oluşturan esin kaynaklan, tezin genelinde ilişkilendikleri konuların yanısıra yer almışlardır. Son bölümde, Bernard Tschumi'nin“bilgi kaynağı olarak mimarlık”ve“ivmelendiren olarak mimarlık'' düşünceleri öne çıkarılarak sorgulanmıştır. Tez, Bernard Tschumi'nin yaklaşımından yola çıkarak yeni doğrultular önerirken tartışmaları da ”mekanda epizodik anlayış" konusuna yönlendirerek sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A RESEARCH ON BERNARD TSCHUMI'S ARCHITECTURAL INTENTIONS, SUGGESTIONS AND THEIR SOURCES OF INSPIRATION Yazgan, Kerem M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Inst. Ali CENGİZKAN September 1996, 119 pages This thesis is a critical study on a dynamic, indeterminate conception posed and raised against a static, determined and reductionist definition of architecture. The topic is restricted with a severe analysis of a specified architect, Bernard Tschumi's, architectural inquiries and strategies with their sources of inspiration. The intention of the thesis is to reveal the energy and the 'potential accelerative capacity' of Tschumi's remarks for future architectural design researches. In the first part of the study, Tschumi's critical ideas are introduced and his position towards these combating approaches is tried to be deciphered with an examination of the ongoing reductionist situation in the field of architecture. Architectural conventions, inherent limitations and contradictions of architecture are also questioned by stating that today, it embodies a 'carefully maintained ignorance and exclusions' in architecture. In the second part, Tschumi's architectural strategies on this situation and on architectural processes, concepts, representations, buildings and experiences (which are considered without any hierarchy in his view), 111are evaluated in terms of their contributions to architectural discussions. At the end of this section, his emphasis on relationships between spaces and their occupants, between spaces and events, is tried to be revealed. In addition, Tschumi's sources of inspiration are introduced throughout the thesis wherever they support a theme. In the last chapter, Bernard Tschumi's point of view: 'architecture as a form of knowledge' and 'architecture as a potential for acceleration' is put into question. The thesis, is concluded by suggesting new directions departing from Bernard Tschumi's approach, directing discussions towards an“episodic understanding of space”.