Hastaların hemşirelik bakımını algılayışları ile sosyal destekleri arasındaki ilişkinin incelenmesi: Bingöl ili örneği
Examination of the relationship between patients ' perception of nursing care and social support: Example of Bingol province
- Tez No: 565126
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÇİN AVŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Algılanan sosyal destek, hemşirelik bakımı algılayışı, hemşirelik, Perceived social support, perception of nursing care, nursing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu araştırma hastaların hemşirelik bakımını algılayışları ile sosyal destekleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı türde olan bu araştırmanın evrenini; Bingöl Devlet Hastanesi'nin cerrahi ve dahili servislerde yatan hastalar oluşturdu. Araştırmanın örneklemini ise 1 Aralık 2018- 1 Ocak 2019 tarihleri arasında yatan, araştırma kriterlerini taşıyan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 299 hasta oluşturdu. Veriler“Hasta Bilgi Toplama Formu”,“Hastanın Hemşirelik Bakımını Algılayışı Ölçeği”ve“Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği”ile toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde; yüzdelik dağılım, frekans dağılım, betimsel istatistik ve korelasyon testi kullanıldı. Bulgular: Araştırmada hastaların çoğunluğunun evli olduğu, daha önce hastaneye yattığı, kronik bir hastalığının bulunduğu, çekirdek aile yapısına sahip olduğu ve ailesiyle birlikte yaşadığı bulundu. Hastaların Hemşirelik Bakımını Algılayışı Ölçeği'inden aldıkları puan ortalaması 66.28±9.99, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği'nden aldıkları toplam puan ortalaması 67.68±14.15, alt boyutlardan; algılanan aile desteği puan ortalaması 24.30±5.05, algılanan özel insan desteği puan ortalaması 24.24±4.79 ve algılanan arkadaş desteği puan ortalaması 19.14±7.12 olarak saptandı. Hastaların hemşirelik bakımı algılayışları ile sosyal destekleri arasındaki ilişki incelendiğinde ise; Hemşirelik Bakımını Algılayışı Ölçeği toplam puan ortalaması ile Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği'nin tüm alt boyut puan ortalamaları arasında pozitif yönde zayıf bir ilişki olduğu bulundu. Sonuç: Çalışma sonucunda sosyal destekleri yüksek olan hastaların, hemşirelik bakım algılayışlarının da yüksek olduğu belirlendi. Sonuç olarak hastaların algılanan sosyal desteği puanları yükseldikçe HHBAÖ puanı da yükselmektir.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was conducted to determine the relationship between perceptions of nursing care and social support. Materials and Methods: This is a descriptive and correlational study. The population of the study was formed patients who were staying in the internal medicine and surgery clinics in Bingol State Hospital. The sample group of the study consisted of 299 patients, who were staying to the related hospital between 01 December 2018 - 01 January 2019 who fit the research criteria and accepted to participate in the study. In collecting the research data“Patient Information Collection Form”,“Patient Perception of Hospital Experience with Nursing Scale (PPHEN)”, and“Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS)”were used. In the assessment of the data; percentage, frequency distribution, descriptive statistics and correlation test were used. Results: In the study found most of the patients were married, beforehand been hospitalized, had a chronic disease had a nuclear family structure, and lived with their family in the study. It was found that patients had a total mean score of 66.28±9.99 in the“Patient Perception of Hospital Experience with Nursing Scale (PPHEN)”, a total mean score of 67.68±14.15 in the“Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS)”. In a sub-dimension was found 24.30±5.05 mean score perceived family support score, 24.24±4.79 perceived special human support mean score, 19.14±7.12 perceived friend support mean score. When the examination of the relationship between patients ' perception of nursing care and social support a statistically weakly and positive significant relationship was determined between mean scores of the“Patient Perception of Hospital Experience with Nursing Scale (PPHEN)”with“Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS)”of the all sub-dimension. Conclusion: As a result of in the study, it was determined that the patients with high social support had a higher perception of nursing care. Consequently, the higher the“Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS)”scores of the patients, the higher the“Patient Perception of Hospital Experience with Nursing Scale (PPHEN)”score.