Boşanmış ve boşanmamış ailelerin çocuklarının aile aidiyeti ve psikolojik sağlamlığının karşılaştırılması
Comparison of the psychological strength of the family sense of belongin the children of divorced and married families
  1. Tez No: 565136
  2. Yazar: EMİNE AVŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP DAŞBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Psychology, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Aile Aidiyeti, Boşanma, Psikolojik Sağlamlık, Family, Family Sense of Belonging, Divorce, Psychological Strength
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada 15-18 yaşları arasında bulunan 2018-2019 Kocaeli İli İzmit İlçesinde lise düzeyinde eğitim veren devlet okullarında lise üç ve lise dördüncü sınıflarda öğrenimine devam etmekte olan boşanmış ve boşanmamış aile yapılarından gelen lise öğrencilerinin aile aidiyetlerinin ve psikolojik sağlamlıklarının çeşitli değişkenlere göre incelenerek karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemi 185'i anne ve babası boşanmış, 185'i anne ve babası boşanmamış olan toplam 370 çocuktan oluşmaktadır. Araştırmada çocuklara uygulanan Kişisel Bilgi Formu ile çocukların aile sistemlerine, yaşantılarına dair demografik bilgilere ulaşılırken ayrıca çocuklara Aile Aidiyet Ölçeği (A.A.Ö.), Çocuk ve Genç Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (Ç.G.P.S.Ö.) uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, araştırmaya dahil edilen çocuklardan, boşanmış aile sisteminden gelen çocukların kendilik aidiyeti, aile aidiyeti ve genel aile aidiyeti algıları, psikolojik sağlamlıkları düşük düzeyde bulunmaktadır. Araştırmaya katılan boşanmamış aile sisteminden gelen çocuklarda ise kendilik aidiyeti, aile aidiyeti ve genel aile aidiyeti algıları yüksek düzeyde, psikolojik sağlamlıkları ise orta düzeyde bulunmaktadır. Çocukların aile aidiyetlerini ve psikolojik sağlamlıklarını ailelerinin boşanma durumunun önemli ölçüde etkilediği aynı zamanda aile aidiyet algısının psikolojik sağlamlık düzeyini etkilediği belirlenmiştir. Ailenin tutumu, karar alma sürecinde çocukların fikirlerine başvurma durumu ve sorunlarını ebeveynleriyle paylaşma durumu değişkenlerinin her iki gruptaki çocukların psikolojik sağlamlıkları ve aile aidiyeti algıları üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the sense of family belonging and psychological resilience of high school students who are 15-18 age range, 3rd/4rd-grade students in the 2018-2019 school year in Kocaeli province and part of the divorced and non-divorced family structures were compared and examined with various variables. Sample of this study consists of 370 children whose mother and father divorced, 185 of whom were divorced. In this study, the Family Information Scale (AQ), Child and Young Psychological Stability Scale (AQP) were applied to the children while the demographic data of the children were reached with the Personal Information Form applied to the children. According to the findings, children who belong to the divorced family system have a low level of self-belonging, family belonging and general family belonging and psychological resilience. The children who belong to the non-divorced family system have medium level self-belonging, family belonging and general family belonging perceptions are high and their psychological resilience. It was determined that the family belonging and psychological resilience of the children significantly affected the divorce status of their families, but also the psychological stability level of the family belonging perception. The attitude of the family, the situation of applying the ideas of the children in the decision-making process and the status of sharing the problems with the parents have been found to have an effect on the psychological resilience and family belonging of the children in both groups. ,