A Word grammar of Turkish with morrphophonemic rules
Türkçe'nin sözlük yapısı ve biçimbirim sesbirim etkileşimiiçin kurallar
- Tez No: 56514
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM BOZŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: biçimbilim, biçimdizim, biçimbirim değişmeleri, Türkçe dil bilgisi iv, Morphology, Morphotactics, Morphophonemics, Turkish grammar iii
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZ TÜRKÇE'NİN SOZCUK YAPISI VE BIÇIMBIRIM SESBİRİM ETKİLEŞİMİ İÇİN KURALLAR Öztaner, Serdar Murat Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Cem Bozşahin Ocak 1996, 128 sayfa Bu tez Türkçe sözcüklerin bilgisayar ortamında biçimbilimsel çözümlemesi ve üretimi ile ilgili bir çalışmadır. Bunun için Türkçe'nin biçimbilimsel tanımlaması iki düzeyli biçimbilimsel model kullanılarak kodlanmıştır. Bu tanımlama iki öğeden oluşur: Biçimbirim değişmelerine yol açan ses olaylarını modelleyen iki seviyeli kuralları kapsayan sesbilimsel öğe, ve kökler ile ekler arasındaki sıralama ilişkilerini formüle eden biçimdizimsel öğe. Çalışma kapsamında, Türkçe için genel sözcük yapıbilgisi tablolar halinde hazırlanmış ve biçimbirim değişmeleri sıradışı durumları kapsar şekilde kurallanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A WORD GRAMMAR OF TURKISH WITH MORPHOPHONEMIC RULES Oztaner, Serdar Murat M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Cem Bozşahin January 1996, 128 pages This thesis is about the computational morphological analysis and generation of Turkish word forms. Turkish morphological description is encoded using the two-level morphological model. This description consists of a phonological com ponent that contains the two-level morphophonemic rules, and a lexicon com ponent which lists lexical items (indivisible words and affixes) and encodes the morphotactic constraints. In the scope of the study, a generic word grammar in a tabular form expressing the ordering relationships among morphemes is de signed and morphophonemic processes along with solutions to exceptional cases are formulated.