Gümüşhane ili Kelkit ilçesi zilli kilim motiflerinin biçimsel ve plastik değerler açısından incelenmesi
Examination of patterns of jingled rugs belong to Gümüşhane, Kelkit in terms of figural and plastic values
- Tez No: 565151
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ALTINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Crafts, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Zilli, Biçimsel, Nokta-Çizgi, Doku, Işık-Gölge, Renk, Ritim, Yön- Hareket, Değer, Ölçü-Aralık. Denge, Egemenlik, jingle, figurative, dot-dash, fiber, light-shadow, color, rhythm, direction-move, value, measurement-range, balance, dominance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim ve Baskı Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tez çalışmasında Zilli Kilim motiflerinin biçimsel ve plastik değerler açısından İncelenmesi yapılmıştır. Araştırma yöntemi olarak nitel tarama yöntemi kullanılmıştır. Yerli ve yabancı nitel kaynaklar sınıflandırılıp kronolojik olarak düzenlenmiş, çalışmanın ana konusunu oluşturan Zilli Kilim motifleri geçmişten günümüze kadar gelmiş biçimsel değerlerinin yanında plastik değerler açısından incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde araştırmanın amacı, önemi, kapsamı ve yöntemi aktarılmıştır. Zilli Kilimlerin tarihçesi, kilimlerde kullanılan dokuma iplerinin hazırlanışı ve Zilli Kilimlerde kullanılan motifler ve oluşumları ile ilgili kaynak taramalarına yer verilmiştir. İkinci bölümde Zilli Kilim motiflerinin biçimsel açıdan değerlendirmesi yapıldı. Çalışmanın üçüncü bölümünde Zilli Kilim motiflerinin plastik değerler olarak nokta-çizgi, doku, ışık gölge, renk, ritim, yön- hareket, değer, ölçü-aralık açısından değerlendirilmesi geçmişten kalan tekniklerle ve kök boyalardan oluşan dokuma öreklerinin fotoğrafları üzenden değerlendirmesi yapıldı
Özet (Çeviri)
In this thesis, patterns of jingle rugs were examined in terms of figural and plastic values. Investigation method of the study is screening method, one of the qualitative research methods. After resources in Turkish and foreign languages were searched and classified, they were put in order chronologically. Patterns of jingle rugs, which are the main subject of the study, were examined in terms of plastic values as well as their figural values which come from the past to the present. In the first part of the study, the purpose of the study, its importance, scope and method were touched. History of jingle rugs, preparation of weaving yarns used in rugs and resources including patterns used in jingled rugs and their formation were mentioned. In the second part, the figurative features of jingle rugs motifs were evaluated. In the third part of the study, jingle rugs motifs were evaluated using traditional techniques and photos of waving samples composed of madders in terms of dot-dash, fiber, light-shadow, color, rhythm, direction-move, value, measurement-range as plastic values.