Demir dikeni (tribulus terrestris) uygulamasının fare karaciğer dokusunda IL-17 (interlökin 17) salınımı üzerine etkisinin immünohistokimyasal olarak belirlenmesi
The determination of the effect of tribulus terrestris application on the release of IL-17 (i̇nterleukin 17) on the livers of the mice as immunochemically
- Tez No: 565152
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU KARADAĞ SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Fare, Demir Dikeni (Tribulus Terrestris), Karaciğer, İnterlökin-17, Mice, Tribulus Terrestris, Liver, İnterlökin-17
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada cinsel iktidarsızlığı gidermek için önerilen, sporcular tarafından kas fonksiyonlarını geliştirmek için tüketilen, besin takviyelerinin bileşenine dahil edilen ve geleneksel halk hekimliğinde ilaç olarak kullanılan Demir Dikeni uygulamasının fare karaciğer dokusunda, proinflamatuar bir sitokin olan IL-17' nin salınımı üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırma 16 adet 40 günlük erkek fare (Balb-c cinsi) kullanıldı. Bir haftalık alıştırma süresi sonunda her kafeste dört hayvan olacak şekilde fareler rastgele seçilerek iki gruba ayrıldı. Gruplar: Kontrol Grubu (n=8), Demir Dikeni grubu (n=8) olmak üzere iki grup olacak şekilde oluşturuldu. Kontrol Grubundaki farelere herhangi bir uygulama yapılmadı. Demir Dikeni Grubundaki farelere ise 6 mg/kg distile su içinde çözünmüş Demir Dikeni (Tribulus Terrestris) ekstratı 7 gün boyunca oral gavaj yöntemiyle verildi. Eter anestezi altında fareler servikal dislokasyon yoluyla ötenazi edilerek karaciğer dokuları histolojik ve immünohistokimyasal çalışmalar için %10'luk formaldehit solüsyonuna alındı. Karaciğer dokusunu genel yapısını incelemek amacıyla Crossman' ın üçlü boyama tekniği ve Hematoksilen-Eosin boyaması kullanıldı. Alınan bu kesitlerde İmmünohistokimyasal yöntemler uygulandı. Sonuç olarak kontrol grubunda IL-17' nin birkaç hepatosit sitoplazmasında, Kupffer hücrelerinde ve sinuzoid endotelinde kuvvetli reaksiyon verdiği ve Demir Dikeni' nin IL-17 salınımını azalttığı belirlendi ve elde edilen bu verilerin Demir Dikeni ile ilgili ilerde yapılacak çalışmalara destek sağlayabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the effect of Tribulus Terrestris application which is recommended to relieve impotency, consumed by athletes to improve muscle function, included in the component of nutritional supplements and used as medicine in traditional folk medicine on the release of IL-17, a proinflammatory cytokine in mouse liver tissue. This study used 16 male mice (Balb-c) which are 40 days old. After a one week of running-in period the mice were randomly divided into two groups, each cage would have four mice in it. Two group was formed as control group (n=8) and Tribilus Terrestris group (n=8). No practice was implemented on control group. Meanwhile, mice in Tribilus Terrestris group were given tribilus terrestres extract disseloved in distilled water for 7 days through oral cavage. The mice liver samples were placed in 10% formaldehyde solution in order to operate histological and immunohistochemical practices after being euthanasiad through cervical dislocation. In order to examine the general structure of liver Crossman's trichrome stain tecqnique and hematoxylin-eosin staining practices were implemented. Immunohistochemical methods were applied in these section. As a result, it was noted that IL-17 reacts strongly in a few hepatocyte cytoplasm, Kupffer cells and sinuzoid endothelium. It was also determined that Tribulus Terrestris reduces the IL-17 production and it was realized that this study could deliever a support concerning the studies conducted on this issue.